27.06.2024 11:43

Русия и Иран сключиха споразумение за доставка на газ

Видян 243 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският енергиен гигант "Газпром" подписа стратегически меморандум с Иран за доставки на газ по тръбопроводи за Ислямската република, се казва в изявление на компанията.

Споразумението с Националната иранска газова компания беше сключено по време на посещението в Иран на руска делегация, ръководена от главния изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер, която се срещна с иранския министър на петрола Джавад Оуджи. Съобщава се, че на церемонията по подписването е присъствал временният ирански президент Мохамед Мохбер. Не са разкрити подробности за меморандума.

През 2023 г. Иран, който е основен производител на петрол с големи залежи и собствени рафинерии, обяви планове за създаване на международен газов хъб с участието на Русия, Катар и Туркменистан.

Миналата година Оуджи заяви, че Иран се стреми да си партнира с Русия за разработване на нови петролни находища в страната в допълнение към съществуващите съвместни проекти. По-късно руският вицепремиер Александър Новак потвърди, че се обсъжда добив на газ в рамките на хъб в Южен Иран с участието на руски компании. Новак обаче отбеляза, че "ще е необходимо време, за да се придаде на това конкретна форма".

Москва и Техеран установяват по-тесни енергийни и търговски връзки, тъй като и двете страни са подложени на западни санкции.


През 2022 г. Новак обяви мащабна енергийна сделка с Иран на стойност 40 млрд. долара и споразумение за размяна на доставки на петрол и природен газ. Оттогава насам двете страни разработват маршрутите и техническите аспекти на сделката. През април 2023 г. Русия осъществи първите си доставки на гориво за Иран по железопътен транспорт.

Понастоящем основният сухопътен маршрут за товари, изпращани от Русия за Иран, минава през Азербайджан. Това е част от т.нар. международен транспортен коридор Север-Юг (ИНСТК) - 7200-километрова мултимодална транзитна система, която свързва корабни, железопътни и шосейни маршрути за придвижване на товари между Индия, Иран, Азербайджан, Централна Азия, Русия и останалата част на Европа.

Изграждането на INSTC започна в началото на 2000 г., но по-нататъшното му развитие получи нов тласък в светлината на западните санкции, които принудиха Русия да пренасочи търговските си маршрути към Азия и Близкия изток.


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.