Русия празнува Деня на победата

Свързани новини

09.05.2024 11:35

Русия празнува Деня на победата

Видян 1032 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди руски войници маршируват на Червения площад в Москва, за да отбележат 79-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война. 9 май е един от най-почитаните празници в страната.


В парада участваха над 9000 военнослужещи от различни родове войски, включително и такива, които са се сражавали на бойното поле в конфликта в Украйна. Повече от 70 танка и бронирани машини се включиха в шоуто, като колоната се водеше от емблематичния Т-34 - работния кон на Червената армия през Втората световна война. Имаше и балистични ракети „Искандер-М“, системи за противовъздушна отбрана С-400 и междуконтинентални балистични ракети „Ярс“.


Няколко военни самолета взеха участие в традиционното прелитане въпреки необичайния за май снеговалеж в руската столица. В предишни години облитането е било отменяно поради лошото време.


Руският президент Владимир Путин произнесе реч преди парада.


Военни паради и други церемониални събития, отдаващи почит на доблестта и саможертвата на съветския народ, се провеждат в над 300 града в Русия, но централното събитие започна в Москва в 10 часа местно време.



Вече повече от десетилетие Денят на победата включва и масивен цивилен марш, известен като Безсмъртния полк, в който хората носят портрети на своите роднини, които са се борили с нацистите по време на войната. Тази година обаче церемонията беше отменена от съображения за сигурност.


В далекоизточния пристанищен град Владивосток в парада участваха 1600 военни. Традиционният марш бе последван от кортеж, представящ руски ракетни системи за брегова отбрана "Бастион".


Около 2600 души участваха в парада в центъра на Хабаровск – от военнослужещи и кадети до членове на правоприлагащите органи. Градът традиционно организира най-големия парад за Деня на победата в руския Далечен изток.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.05.2024 10:04

    А Българията кога ще празнува деня на някаква победа?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак