Американският журналист Еван Гершкович е осъден от руски съд на 16 години затвор, след като е признат за виновен в шпионаж

Свързани новини

19.07.2024 16:17

Руски съд вкара в затвора американски журналист за 16 години заради шпионаж

Видян 255 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският журналист Еван Гершкович е осъден от руски съд на 16 години затвор, след като е признат за виновен в шпионаж. Решението от петък е взето след съдебен процес, проведен при закрити врата поради съображения за „национална сигурност“.

32-годишният репортер на „Уолстрийт джърнъл“ е арестуван през март 2023 г. в Екатеринбург. Според Федералната служба за сигурност (ФСБ) той е разполагал с информация за руско отбранително предприятие. Тогава Кремъл добави, че той е бил „хванат с червени ръце“.

Семейството и колегите на Гершкович отричат обвиненията и твърдят, че вместо това той е провеждал обикновено журналистическо разследване. Арестът му е първият случай на задържане на американски репортер по подозрение в шпионаж от времето на Студената война.


Гершкович е задържан по време на разследването и съдебния процес. Според пресслужбата на Свердловския областен съд по време на заседанието в петък той отново е отрекъл да е извършил каквото и да било нарушение.

„Гершкович Еван е признат за виновен и му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 16 години, което да бъде изтърпяно в колония с максимален режим“, заяви председателят на съда при обявяване на присъдата. По-рано прокуратурата поиска 18-годишна присъда за журналиста, а максималното наказание, което го грозеше, беше 20 години.

Според Роджър Карстенс, специален пратеник на президента на САЩ по въпросите на заложниците, Вашингтон и преди се е опитвал да сключи сделка с Москва за освобождаването на Гершкович, но досега не е успял да постигне успех в това усилие. Въпреки това руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че Русия обмисля потенциална размяна на затворници с негово участие и е в контакт с американските разузнавателни служби.



Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог