Свързани новини

03.11.2009 11:40

С разпечатки от мобилните оператори ще разполагат само служители на МВР

Видян 1415 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До 12 месеца да се пазят данните от електронните съобщения, предвиждат мерките в обсъдения в МВР проектозакон за Закон за изменение и допълнение на закона за електронните съобщения, предаде БГНЕС.


Предложението на министерството е да бъде създаден нов член в закона (чл 250 А), според който мобилните оператори, интернет доставчиците и други предприятия, предоставящи електронни обществени услуги да предоставят данните за тях при проверка на престъпление, за което законът предвижда до 2 години лишаване от свобода, както и когато е необходимо издирването на лица, дори и да не са извършили престъпление (с цел спасяване). Самите данни пък предприятията трябва да пазят в срок от 12 месеца. Заместник-министърът Веселин Вучков подчерта, че в закона не става дума за съдържанието на съобщенията, а само за данните около тяхното съществуване. Наблюдаващ орган по този член да бъде Комисията за защита на личните данни, предвиждат юристите. Операторите следва да дават на комисията ежегодни доклади за поисканите разпечатки. Достъп до разпечатките, обаче могат да искат само директорите на областните дирекции на МВР и заемащите по-високи постове в системата на МВР. Режимът на издаване на разрешителни се запазва, но разрешителните ще бъдат издавани от Районен, а не от окръжен съдия според проектозакона. Председателят на Софийски градски съд, пък следва да отговаря за данни искани от чужди страни. От своя страна предприятията трябва да предоставят данните до 8 часа след като съдът е издал разрешителното. Според зам.-министър Вучков забавянето на исканията, често до над 30 дни е основен проблем в настоящия закон.


Основни мотиви за исканите от министерството промени са засиления контрол, който би бил на лице ако само една служба се занимава с това (Специализирана дирекция "Оперативни технически операции" – СДОТО), както и повишеното качество и своевременност на разследването, обясни генералният комисар на МВР Калин Георгиев.


Александър Кашъмов от програма „Достъп до информация”, както и част от присъстващите на дискусията се обединиха около тезата, че контролът над изискваната информация от мобилни оператори и интернет доставчици трябва да се извършва от специализирана парламентарна комисия. До четвъртък експертите от междуведомствената комисия трябва да изготвят своите предложения. Следващата среща на комисията е в понеделник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен характер

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен