06.06.2024 14:40

Съдия отказа да отнеме колата на Ивайло Нойзи Цветков в разрез със закона

Видян 373 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Магистратът от Софийския районен съд Мирослав Петров отказа да конфискува лекия автомобил БМВ на Ивайло Нойзи Цветков, след като културният антрополог бе заловен и осъден за шофиране в нетрезво състояние, съобщи за Dir.bg говорителят на Софийската районна прокуратура Николай Николаев.

Решението на съдия Петров обаче е в категоричен разрез със закона.

Според приетите и влезли в сила през август м.г. промени в Наказателния кодекс освен "лишаване от свобода" и глоба от 200 до 1000 лева, шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила или след употреба на наркотици, се наказва с отнемане на автомобила му в полза на държавата. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

51-годишният Ивайло Нойзи Цветков бе арестуван на 17 ноември м.г., след като бе спрян на Околовръстния път в София, а дрегерът показа положителна проба - 2,12 промила алкохол в издишания въздух. След това Нойзи даде проба за изследване в УМБАЛ "Света Анна", която показа, че е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,52 промила.

Културният антрополог сключи споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от съда - 10 месеца "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок и 14 месеца без свидетелство за правоуправление.  

Делото за конфискация на автомобила се гледа отделно от това за извършеното престъпление - управление на МПС след употреба на алкохол.

Съдия Петров е аргументирал решението си с думите, че счита промените в НК за противоконституционни. Според него бил нарушен и принципът за пропорционалност на наказанието - тоест отнемането в полза на държавата на колата на Нойзи е твърде тежко наказание за извършеното престъпление.

Според прокурор Николай Николаев обаче решението на магистрата създава притеснителен прецедент.

Пред Dir.bg говорителят на СРП бе категоричен, че държавното обвинение счита решението на съда за незаконосъобразно и ще го протестира пред Софийския градски съд в законоустановения срок.

"Органите на съдебната власт, а това са съдът и прокуратурата, спазват закона, такъв какъвто е приет. Ако има съмнения относно конституционността му, трябва да се произнесе Конституционният съд. Но дотогава ние трябва да прилагаме закона такъв, какъвто е", категоричен бе прокурор Николаев. 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Внимавайте, много сте разсеяни

Внимавайте, много сте разсеяни, а имате доста сериозни