01.02.2009 15:13

Сърбия официално предупреди гражданите за финансовата криза

Видян 1721 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Централната банка на Сърбия открито призова гражданите да не се "хвърлят в банкови кредити, допълнителни финансови задължения и да се информират за всичко, което ги интересува преди да посетят банката".


Във времето когато световните икономически фактори говорят за най-голямата финансова криза за всички времена и когато динарът непрекъснато се обезценява на гражданите в Сърбия не им остава нищо друго, освен да спестяват. В изследването на германската компания за анализ на пазарите GfK се казва, че 50 на сто от сръбските граждани осъзнават, че икономическата криза ще повлияе на техния живот - стандарт, но 25 на сто от тях нямат представа какво да правят в тази ситуация и какви ходове да предприемат за да се предпазат. Най-загрижени за бъдещето си са хората, които имат кредитни задължения, защото се притесняват, че няма да могат да обслужват заемите си. Най-големият страх е свързан със загубата на работното място, но и страхът от връщането на времето от 90-те години, казва представителят на GfK Мария Агич-Молнар. БГНЕС припомня, че в началото на 90-те години Сърбия бе обхваната от невиждана хиперинфлация и тотално обезценяване на динара.


"Дали някой може да помогне на тези хора? Може да ги посъветваме как да организират някое парти или празник с по-малко средства, с практични съвети как да изглеждат добре с по-малки бюджети. Но в крайна сметка всяко едно семейство само трябва да реши с какви средства разполага и какво трябва да очаква от бъдещите си инвестиции", казва Молнар. В момента обаче сръбските граждани могат да правят своите изводи за ситуацията само от това, което чуват от медиите, защото в тази сложна ситуация никой все още не се осмелява да дава съвети за паричните инвестиции. Подобно нещо категорично отказват да направят и в самата Народна банка на Сърбия, независимо от факта, че неотдавна лансираха и пуснаха своя интернет-портал със съвети. "На нашия сайт "Твоите пари" гражданите могат да научат как да използват парите си", казва Йелена Попович, която отговаря за сайта в банката. "Ние не казваме на гражданите къде да инвестират парите си. Ние просто даваме информация за конкретни продукти, за рисковете, които тези продукти носят", каза още Попович. В Централната банка подчертават, че те не могат да казват на гражданите дали трябва да преминават от една банка в друга, дали да вземат кредит в евро или друга валута. "В никакъв случай не отивайте на ваканция на кредит, защото това е прекалено голям лукс дори и за страни, които са много по-богати от Сърбия. В крайна сметка им казваме използвайте нашият калкулатор на сайта и преценете сами дали рационално използвате парите. Дали разходите са по-големи от приходите и чрез съвети се опитваме да им помогнем да намялт разходите", каза още Попович. В случай, че гражданите нямат доверие в тези съвети ще трябва да се обърнат към своя банков експерт и да му се доверят, ако му вярват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец