04.06.2024 15:26

САЩ „няма да се поколебаят“ да наложат санкции на Грузия

Видян 393 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вашингтон няма да се замисли, преди да наложи индивидуални санкции срещу грузински служители в отговор на закона за прозрачност на чуждестранните агенти, въведен от бившата съветска република, заяви Държавният департамент на САЩ.

Законодателството, официално известно като Закон за прозрачност на чуждестранното влияние, влезе в сила в понеделник след улични протести и противопоставяне между грузинското правителство и прозападния президент на страната Саломе Зурабишвили. Той задължава неправителствените организации, медиите и физическите лица, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като субекти, които „прокарват интересите на чужда сила“, и да разкриват своите донори.

Новият закон „отдалечава Грузия от нейната демократична траектория и би могъл да заклейми гражданското общество и да потисне свободата на сдружаване и изразяване“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър по време на брифинг в понеделник.

Действията, предприети от Тбилиси, „променят из основи отношенията на САЩ с Грузия“, каза Милър. Вашингтон е започнал преглед на връзките си с кавказката държава, която се надява на членство в ЕС и НАТО, добави той.


Обявихме нова политика на санкции [срещу Грузия]. Все още не сме обявили индивидуални санкции... но ясно заявихме, че няма да се поколебаем да ги наложим", предупреди говорителят.

В края на май администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че ще започне да ограничава издаването на визи за грузински политици, които са изиграли роля в приемането на закона за „чуждестранните агенти“ в страната.

Мамука Мдинарадзе, която оглавява управляващата партия „Грузинска мечта“ в парламента, изрази недоверието си към постъпката на САЩ, като заяви, че „е безпрецедентно и същевременно комично да се санкционира законодател, избран от народа, за това, че е приел закон по тяхно усмотрение“. Мдинарадзе подчерта, че „националната независимост не се продава за виза“.

В понеделник грузинският министър-председател Иракли Кобахидзе заяви по време на заседание на кабинета, че въвеждането на закона за „чуждестранните агенти“ „не трябва да се разглежда като победа за правителството или поражение за противниците на закона или международните партньори“. 


Само недоброжелателите на нашата страна“ са тези, които са били победени от новото законодателство, настоява Кобахидзе. Сега, когато законът е влязъл в сила, всички политически сили в страната трябва „да действат прагматично... и да оставят настрана излишните емоции“, призова той.

Според грузинските власти в рамките на следващите 60 дни министерството на правосъдието на страната ще подготви необходимите документи и ще създаде специален онлайн портал, където чуждестранните агенти рани трябва да се регистрират. На юридическите и физическите лица, които не предоставят данните си, ще бъдат наложени глоби в размер до 9500 долара.


 Снимка: AP


Пламен Валентинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Ще мислите под влияние на емоциите

Ще мислите под влияние на емоциите, което е чисто и