САЩ вероятно са в рецесия: Бивш съветник на Фед

Свързани новини

06.08.2024 12:23

САЩ вероятно са в рецесия: Бивш съветник на Фед

Видян 717 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият съветник на Банката на Федералния резерв в Далас Даниел ДиМартино Бут заяви пред CNBC, че Съединените щати може би вече са в "обикновена рецесия". Изказването идва в момент, когато световните фондови пазари се сриват заради опасенията, че икономиката на САЩ отслабва.

Цикличната или обикновената рецесия е един от двата вида рецесии, обусловени от търсенето. Обикновено те следват периоди на затягане на политиките, които имат за цел да спрат свръхтърсенето или проблемите с инфлацията.

Според ДиМартино Бут, главен изпълнителен директор и главен стратег на Quill Intelligence, рецесията е започнала някъде около октомври миналата година. Тя посочи отслабването на пазара на труда и увеличаването на броя на подадените молби за обявяване в несъстоятелност по глава 11. Освен това според нея намаляващите цени на жилищата и нарастващото предлагане на апартаменти предполагат, че тази тенденция може да продължи.

Икономиката на САЩ претърпя неочакван спад през юли, когато наемането на служители рязко намаля, а равнището на безработица се повиши за четвърти пореден месец, като повишените лихвени проценти се отразиха негативно на бизнеса и домакинствата.


Процентът на безработица е нараснал до 4,3% спрямо 4,1% през предходния месец, съобщи Бюрото за трудова статистика в петък. Цифрата е най-високата от началото на пандемията от ковида през 2020 г.

Броят на безработните в САЩ се е увеличил с 352 000 души до 7,2 млн. души, което е забележително увеличение спрямо регистрираните 5,9 млн. души година по-рано, когато равнището на безработица беше 3,5%.

Докладът от петък допълнително подхрани нарастващите опасения, че Федералният резерв е чакал твърде дълго, за да намали лихвените проценти. Притесненията за рецесията в САЩ разтърсиха световните пазари в понеделник.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион

Физичecĸaтa aĸтивнocт щe ви пoмoгнe дa ce ocвoбoдитe oт нaтpyпaнoтo нaпpeжeниe

Физичecĸaтa aĸтивнocт щe ви пoмoгнe дa ce ocвoбoдитe oт нaтpyпaнoтo