Свързани новини

17.01.2014 17:45

Сергей Станишев: Имаме реални шансове социалистите в Европа да надделеят

Видян 1341 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предстоят европейски избори, които имат своето национално, но много по-голямо европейско измерение и значение. Знаете, БСП винаги е била партия, която е имала позиции в социалистическото движение в Европа. Това заяви по време на провеждащото се днес в Пловдив национално съвещание на БСП лидерът на партията Сергей Станишев. „Това, което се случва през последните години в целия Европейски съюз, всъщност е ревизия на европейския социален модел. Негов демонтаж с мотива световната икономическа и финансова криза. Тази ревизия се дължи на това, че в цяла Европа след 2009г, доминираха десни правителства, дясна политика на ЕП и ЕК“, каза още Станишев. По думите му тази политика се е усещала много ясно на европейско ниво и се е налагала и тук, в България. „В резултат на тази политика кризата не е решена. Тя си остава системна, остра, с безпрецедентна безработица, с огромно обедняване и раздалечаване в Европа, във всяка една страна по отделно, между бедни и богати, и в ЕС като цяло, между страните, които икономически са по-силни, по-устойчиви и страните, които са в по-тежка криза“, заяви председателят на БСП. Според него трябва да помним това, за да осъзнаем много ясно, че предстоящите европейски избори ще определят в много голяма степен на къде ще върви ЕС, каква политика ще произвежда и налага и на европейско ниво, и на страните членки. „Вие добре знаете, че още Димитър Благоев беше казал, че две-трети от нещата, които се случват в България, са функция на това, което се случва около нас, в Европа“, добави Станишев. 

Той припомни, че преди 3 години, когато е бил избран за временен тогава президент на ПЕС, социалистите са имали трима министър-председатели от 27. Към днешна дата са 12 от 28. По думите му това показва, че хората в Европа не приемат и не харесват тази политика на ограничения, лишения и антисоциална линия, която се провежда. „Всъщност ние навлизаме в решаващата фаза на едно политическо противоборство, което има огромно значение и което ще намери своята развръзка и на европейските избори, и в последващото структуриране на ЕП, ЕК, избор на президент на комисията и всички останали последващи действия. Имаме всички реални шансове в тази битка социалистите да надделеят, тази битка е ожесточена във всяка една страна и тази битка ще повлияе в много висока степен и на позициите и отношението към България“, категоричен бе Станишев. Той продължи, че България винаги е била укорявана, уязвявана, винаги е била поставяне в ъгъла. „Ние, наред с общата кауза на европейските социалисти, ще се борим на тези избори за толкова силно представителство на социалисти в ЕП и за такава ЕК, че отношението към България да се промени и да можем ефективно, в партньорство с нашите приятели от социал-демократическото семейство в ЕП и комисията, да отстояваме българския национален интерес, по-достойно място на България в ЕС“, завърши лидерът на БСП Сергей Станишев.

На провеждащото се днес Национално съвещание участват още: Министрите Драгомир Стойнев, Кристиян Вигенин, Ангел Найденов; Председателят на НС; зам.-председателят на НС Мая Манолова; членове на ИБ на НС на БСП; председатели на областните и общински структури на партията и др.




Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог