Северна Корея изстреля ракета със свръхголяма бойна глава

Свързани новини

02.07.2024 11:37

Северна Корея изстреля ракета със свръхголяма бойна глава

Видян 285 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Северна Корея е изпробвала балистична ракета с тежка бойна глава, съобщи във вторник държавната Корейска централна информационна агенция (KCNA). Южнокорейски официални лица обаче смятат, че Пхенян е изстрелял два снаряда, което предполага, че едно от изстрелванията може да се е провалило.

Според KCNA в понеделник ракетната агенция на страната успешно е изпробвала нова тактическа балистична ракета Hwasongpho-11Da-4.5, способна да "носи [суперголяма] бойна глава от клас 4,5 тона". Агенцията съобщи, че целта на теста е била "да се провери стабилността на полета и точността на попадение при максимален обсег от 500 км и минимален обсег от 90 км". Тя не съобщава къде точно е извършено изстрелването.

По-късно този месец Пхенян ще извърши изпитание на същия тип ракета, за да провери характеристиките на полета, точността и взривната сила на свръхголямата бойна глава на средна дистанция от 250 км, се допълва в изявлението.

Южнокорейските официални лица обаче представиха различна версия на събитията. Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея (ОКС) твърди, че Северът е изстрелял две ракети с интервал от десет минути, като добавя, че първата е изминала 600 км, а втората - само 120 км, твърдят официални лица.


Лий Сунг-джун, говорител на СКС, отбеляза, че "има вероятност втората изстреляна ракета да е имала анормален полет в началния етап". Това предполага, че снарядът може да се е взривил, каза той, което е довело до падане на отломки във вътрешността на страната. Въпреки това Лий подчерта, че взривът остава само една от версиите и че Южната Корея продължава анализа си.

От СКС заявиха, че двете ракети са изстреляни от севернокорейската провинция Южен Хванхе в западната част на страната, в североизточна посока, на около 130 км от Пхенян, което означава, че всякакви отломки от снаряда биха могли да паднат недалеч от севернокорейската столица.

Северна Корея редовно провежда ракетни изпитания, като същевременно изразява силна загриженост относно военните учения с участието на САЩ на и в близост до Корейския полуостров, предполагайки, че тези действия може да са репетиция за евентуална инвазия. Миналия месец към Вашингтон и Сеул се присъедини Токио, за да проведе ученията Freedom Edge с участието на американски самолетоносач. Маневрите бяха осъдени от Пхенян като "безразсъдно и провокативно военно размахване на мускули".

Последното изстрелване идва и след като военните на Сеул заявиха, че Пхенян е изстрелял хиперзвукова ракета миналата седмица, но заявиха, че тестът е бил очевидно неуспешен.


 Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ралица Митева

Целта на Европейското е място в топ 3: Ралица Митева

Осмата от Световното първенство по ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Добър ден за разчистване

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Добър ден за разчистване, макар да не е края на