№2 производител на какаови зърна в света ще добие само половината от обичайното годишно количество

Свързани новини

28.07.2024 07:12

Шоколадът още ще поскъпва: №2 производител на какао ще добие само половината от обичайното годишно количество

Видян 16857 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гана е изправена пред криза в производството на какао след голямо огнище на „Вирусът на какаовите издънки“. Проблемът във втория по големина производител на какао в света породи опасения за верижен ефект върху световните цени, които вече отбелязаха скокове.   
Според Доклада за пазара на какао, публикуван от Международната организация по какао (ICCO), 81% от площите, в които се произвежда какао, са заразени с болестта.  

Болестта оказва значително влияние върху цените на какаото, които тази година почти се удвоиха поради неблагоприятните климатични условия и епидемиите от болестта в Гана и другия водещ производител - Кот д'Ивоар, съобщи Ройтерс. Двете държави заедно произвеждат около 60 % от какаото в света.  


 Имаше оптимизъм за по-добри добиви през следващия сезон, въпреки че перспективите са застрашени от тежката зараза в Западна Северна Гана, третия по големина регион за производство на какао. Вирусът първо намалява добивите, а след това окончателно унищожава дърветата в рамките на няколко години. Заразените дървета трябва да бъдат изкоренени, а почвата обработена, преди да се пристъпи към презасаждане.  


 Западноафриканската страна обхваща 410 229 хектара, като понастоящем заразените хектари са 330 456, както съобщава Отделът за здравеопазване и разпространение на какаото (CHED) на Cocobod, регулаторният орган на какаовата индустрия в Гана.  

ICCO също така отбеляза, че болестта на набъбналите леторасти се разпространява в Кот д'Ивоар, въпреки че местните власти не са толкова откровени по отношение на обхвата на епидемията.  

Организацията заявява, че „Кот д'Ивоар също така е спрял предварителните продажби на реколтата за следващия сезон, която е 940 000 тона, което е с около 35% по-малко, отколкото преди година“.

Гана, която традиционно произвежда над 800 000 тона какао годишно, се очаква да добие малко повече от половината от тази реколта през този сезон поради болестта, остаряването на дърветата, незаконния добив на злато, изменението на климата и контрабандата.

Междувременно неотдавна беше обявено, че Русия ще започне директен внос на какаови зърна от Нигерия, като първата пратка се очаква скоро. Този ход ще диверсифицира вноса на стоката.


Мария Пенчева


 


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Ню Делхи прогнозира икономически растеж до 7%

Ню Делхи прогнозира икономически растеж до 7%

Според последната икономическа ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей