Свързани новини

19.05.2013 13:44

Що за цирк – 4 кметове на Варна за 2 месеца?

Видян 1542 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП-Варна поиска незабавно разпускане на общинския съвет в морския град, тъй като не след дълго в морската столица и без друго започва кампанията за избори на кмет на 30 юни. Те могат да се съчетаят и с вот за местен парламент.

Избраният за депутат председател на Градския съвет на червените Борислав Гуцанов заяви, че с постоянните смени на свои кметове в морската столица, ГЕРБ са довели града до тотален хаос. 

Въртележката във Варна започна с наложената от народа оставка на вечния, но не и святия Кирил Йорданов през март. Тя дойде, след като издигналата го на последните избори партия изведнъж се оказа негов опонент. По тази причина мнозинството на ГЕРБ в местния парламент избра в края на март за временно изпълняващ длъжността за градоначалник доц. Христо Бозов. В края на април обаче пак мнозинството на ГЕРБ го свали и назначи на поста другия заместник-кмет арх. Димитър Николов, въпреки че основните критики към Кирил Йорданов бяха именно заради въпросния му зем. 

Бозов обжалва решението и преди дни съдът го върна обратно в кметския кабинет. Още на следващия ден той издаде заповеди за уволнение на предшественика си арх. Димитър Николов и на главния секретар на общината. 

После излезе в отпуск и упълномощи Богдан Караденчев да изпълнява функциите му. Така четвърти човек седна в кметския стол на морската столица за два месеца, което е невиждан кадрил. 

Междувременно общинският съвет пък обжалва решението за връщането на Бозов и така се стигна до абсурдна ситуация, която хвърли Варна в тотален управленски хаос.

„Ако не беше трагично, щеше да бъде комично. Ще се окаже, че за шест месеца Варна ще има петима кметове. Ние да не сме Долно нанагорнище? Няма подобно безумно управление. Считам, че единствената възможност да се излезе от тази ситуация, и това е решението на градското ръководство на БСП, са избори за нов общински съвет”, заяви Борислав Гуцанов. „За три години и половина Варна от водещ град в държавата се превърна в една развалина. Какво още трябва да се случи? Колко правни абсурда и колко смени още трябват, за да стане ясно, че този общински съвет трябва да си отиде“, добави той. 

Според Гуцанов управленското безумие, което ГЕРБ са сътворили в града, не трябва да продължава и незабавно трябва да бъде спряно. Той припомни, че още след масовите протести  през март общинските съветници от БСП излязоха с  декларация, с която настояха за разпускане на местния парламент, тъй като той вече е изчерпал възможностите да работи за града и за хората. 

„Въпросът не е в смяна на мнозинството. Категорично трябва нов избор  от страна на варненци кой да управлява града. Ако кметът Кирил Йорданов носи своята вина за това, което се случи, не по-малка е вината на мнозинството на ГЕРБ. И не лидерът им Иван Портних (б.р. също изблран за депутат на 12 май) да обяснява защо били нужни тези постоянни смени на кметове. Това, което направиха, е връх на абсурда.  Тези хора разбират ли, че не трябва да влизат повече в заседателната зала“, коментира Гуцанов. 

Той припомни, че още през декември БСП постави въпроса за оставката на Кирил Йорданов и мнозинството на ГЕРБ. През февруари от трибуната на Общинския съвет той отново призова кметът да си ходи.

„Нашата декларация, с която искаме предсрочни избори за общински съвет остава в сила. Ако политическа партия ГЕРБ е отговорна партия, да последват примера на БСП. Ако ГЕРБ направят същото като БСП, съветът може да се разпусне със свое решение. Няма как да има промяна в града с този общински съвет“, категоричен беше още Гуцанов.

От ръководството на БСП коментираха и предстоящите кметски избори във Варна, които ще са на 30 юни. По думите им в момента Варна се нуждае от кмет, който да не е политически силно оцветен, да е доказала себе личност, добър администратор и да има виждания за икономическото развитие на града, който спешно трябва да бъде спасяван от разрухата и безработица.




Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак