Швейцария обмисля "тайни споразумения" с НАТО

Свързани новини

12.08.2024 14:02

Швейцария обмисля "тайни споразумения" с НАТО

Видян 906 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Швейцарското правителство се стреми да преразгледа политиката си в областта на сигурността, като засили сътрудничеството си с ЕС и НАТО и същевременно коригира дългогодишната си политика на неутралитет, съобщи Blick, позовавайки се на проект на документ, който е разгледал.

Швейцария поддържа "постоянен неутралитет" в съответствие с конституцията. Нейните задължения включват въздържане "от участие във войни", забрана за изпращане на оръжия към военни зони от или през нейната територия и предоставяне на наемни войски на страни, участващи във въоръжени конфликти, както и осигуряване на собствената си отбрана.

Според Блик на 29 август Федералното министерство на отбраната, ръководено от швейцарския президент Виола Амхерд, ще представи доклад от проучвателна комисия, която има за цел да даде "импулси за политиката на сигурност през следващите години".


Една от препоръките е да се засили сътрудничеството с НАТО, което, според комисията, ще "укрепи отбранителните способности на Швейцария".

"НАТО ще остане гарант за сигурността на Европа в обозримо бъдеще. Тя е еталон за модерните западни армии и определя стандартите за западните военни технологии", се посочва в доклада.

Макар че комисията не препоръчва членство в блока, тя предлага подписването на "тайни споразумения", които да покриват "заплахи от ракети с далечен обсег, мащабна кибервойна срещу европейски държави или нарушения на въздушното пространство".


В доклада се казва също, че Швейцария трябва "сериозно" да се подготви за колективна отбрана, включително да участва в учения на НАТО. Вестникът отбелязва, че това противоречи на швейцарския неутралитет.  Експертите също така призовават Швейцария да преразгледа Федералния закон за военната техника, който забранява директните доставки на швейцарски танкове за Украйна. В документа се отбелязва, че тази политика "предизвиква объркване и разочарование сред ЕС и НАТО".

В заключение експертите препоръчаха политиката на неутралитет да бъде преразгледана, за да може страната да "формулира своевременно позицията си по евентуални конфликти (Китай-Тайван, Русия-НАТО) и да предвиди възможните искания".

Блик отбеляза, че както левицата, така и Швейцарската народна партия вероятно ще се противопоставят на новоизработената стратегия и ще направят всичко възможно, за да предотвратят "повече НАТО, повече ЕС и по-малко неутралитет".  

Неутралитетът на Швейцария беше поставен под въпрос от Русия; външният министър Сергей Лавров обвини Берн, че е станал "открито враждебен" на Москва, тъй като е подкрепил западните санкции срещу Русия и е замразил руски активи за милиарди. Според проучване, публикувано през март, около 91% от швейцарците смятат, че страната трябва да остане неутрална.


Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Подобрява се детето, прегазено от трактор на плажа

Подобрява се детето, прегазено от трактор на плажа

Състоянието на детето, прегазено от ...

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог

Бъдете внимателни в изказванията си

Бъдете внимателни в изказванията си, не се знае кой как