Симеоновският лифт на Витоша

Свързани новини

17.05.2024 14:05

Симеоновският лифт на Витоша отива в историята

Видян 1710 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последният работещ лифт от София до високите части на Витоша - Симеоновският, повече няма да работи, пише Медиапул. Съоръжението е спряно от миналата година и никога няма да бъде пуснато отново. Вместо това ще бъде подготвен проект за подмяната му. Опитът до момента обаче показва, че ако въобще се случи, реализирането на такава идея може да отнеме години.

За окончателното спиране на Симеоновския лифт обяви базираната в Италия фирма "ТехноАлпин", собственик на дружеството "Витоша ски", което притежава съоръженията на Витоша. "ТехноАлпин" твърди, че причината е липсата на части за поддръжката на кабинковия лифт, който качваше туристите от софийския кв. "Сименово" до Алеко.

Така алтернатива на екологичния въжен транспорт остават общинските автобусни линии до Витоша и колите, които редовно задръстват пътищата в планината през зимата, когато хората се качват да карат ски.

До момента мениджмънтът на "Витоша ски" в България обясняваше, че лифтът е спрян, тъй като един от двигателите му изгорял. Поправката отнемала време заради сериозната възраст на съоръжението. Последно през януари изпълнителният директор на "Витоша ски" Ян Калчев обясни пред БНР, че ремонтът на двигателя е пред финал, той ще бъде монтиран отново, но следвал дълъг период на синхронизиране с другия мотор на лифта.




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 19.05.2024 11:46

    За пореден път се убеждавам колко са вредни всякакви зелени организации и какви тъпанари работят в тях. От години се иска тези антики да отидат в историята и да се заменят с нови и модерни лифтове. Финансиране също има, но зелените не дават. Планината им е бащиния и те определят какво да се случва там. Можем да им благодарим вече.

  • 003 Спас 18.05.2024 18:18

    Сигурно зелените са много горди с това

  • 002 Асен 18.05.2024 09:50

    Зелените спъват подмяната на лифтовете на Витоша от години, те са истинските виновници!

  • 001 Anonimen 17.05.2024 14:15

    ми той си е даже праисторически - нормално

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес използвайте енергията си за нещо полезно


Днес използвайте енергията си за нещо полезно. Вместо