Старите селски къщи са добра инвестиция за хора, които нямат достатъчно средства, за да купят хубав апартамент в голям град, защото цените им са по-ниски

Свързани новини

26.09.2022 17:48

Скок на цените на селските имоти

Видян 4300 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Цените на извънградските къщи рязко се покачват и тенденцията за отлив към малките населени места продължава, пише Труд. Скокът се дължи най-вече на инфлацията, която последва пандемията от Covid-19.


По време на пандемията нарасна желанието на хората да имат собствен дом на село, където могат да ходят със семейството си, както и да работят дистанционно, коментират брокери,
Високата инфлация доведе до поскъпване на строителните материали, а това повишава цените и на селските къщи, най-вече на реновираните. Затова все повече българи се замислят, дали да не защитят спестяванията си, като ги вложат в селски недвижим имот, чиито цени непрекъснато нарастват, вместо да ги оставят да се обезценяват в банките в условията на ниски лихви.


Старите селски къщи са добра инвестиция за хора, които нямат достатъчно средства, за да купят хубав апартамент в голям град, защото цените им са по-ниски. Така и лицата, които имат по-малко налични пари в брой, могат да ги инвестират в имот. Освен това селската къща може да бъде ползвана от семейството, докато цената ѝ расте с времето, за разлика от парите в банка, коментират експерти. Мнозина вземат и банкови кредити за покупка на селски имоти. Интересът към такива имоти ще продължи да бъде голям, категорични са брокерите.


Пазарът показва, че има търсене в цялата страна. Според данните на Асоциацията на българските села най-активно е търсенето и най-много сделки има в селата около София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Сливен, Пазарджик, Благоевград, Плевен, Ловеч и Шумен.
Повечето купувачи са млади семейства, които търсят алтернатива на живота в града и упражняват свободни професии, позволяващи им да работят от село. Или пък просто искат втори дом, където да ходят през уикенда. Друг голям процент купувачи са хора в пенсионна възраст, които предпочитат да изкарат старините си на спокойно място по-близо до природата.


В селата от Великотърновска област най-скъпи са имотите в Арбанаси. В пловдивска област най-скъпи са селата Марково, Куклен, Белащица и Брани поле. В Софийска област това са селата Лозен, Бистрица, Рударци, Кладница и Мърчаево. За района на Варна най-скъпи са имотите в селата Долище, Преселци, Кичево, Звездица. В област Габрово най-скъпо е село Боженци, в Родопите – село Долен, в Троянския Балкан – селата Валевци, Чифлик, Шипково, Бели Осъм.



  Егор Глазунов




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец