най-големият айсберг в света е в движение

Свързани новини

03.12.2023 07:30

След 30-годишно "застояване" най-големият айсберг в света е в движение

Видян 22666 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След 30-годишно "застояване" на мястото най-големият айсберг в света е в движение.

Наречен А23а, леденият блок е с площ около 3989 кв.км - повече от два пъти по-голям от Голям Лондон (1572 кв. км) - и е дебел цели 400 метра.

A23a, който има формата на "зъб", сега се носи на север от вятъра и океанските течения "със скорост", след като 30 години е бил приземен на океанското дъно.


Той се носи покрай Антарктическия полуостров (който стърчи от континента като опашка) и би трябвало да се разпадне поради по-бурните води, когато достигне открития океан.

Обекти с размери като А23а трябва да бъдат постоянно следени след откъсването, тъй като могат да представляват заплаха за корабите, както и за дивата природа.


 За разлика от много от големите айсберги, които се откъсват от Антарктида и отплават, A23a се е придвижил само на няколкостотин км, откакто се е откъснал от ледения шелф Филхнер през август 1986 г.

Липсата на движение се дължи на това, че той е "заземен" (или заклещен) на морското дъно и в резултат на това е по-малко уязвим към раздробяване.

Сега обаче огромният айсберг се е освободил.

Айсбергите се "забиват" в океанското дъно, когато килът им - частта под повърхността на водата - е по-дълбок от дълбочината на водата.

Д-р Андрю Флеминг, експерт по дистанционно наблюдение от Британската антарктическа служба, заяви пред Би Би Си, че е забелязал първите признаци на движение на А23а още през 2020 г.

'Той е бил заземен от 1986 г. насам, но в крайна сметка е щял да намали размера си достатъчно, за да загуби сцепление и да започне да се движи', каза той.


"[Чудехме се] дали не е възможно да има някаква промяна в температурата на водата в шелфа, която да я е предизвикала, но единодушното мнение е, че моментът просто е настъпил.

Американският планетарен учен Линди Елкинс-Тантън е част от експедиция на път за посещение на А23а, според последната ѝ публикация в X.


Очаква се айсберг А23а да достигне до Антарктическото циркумполярно течение, което тече около Антарктида.

Той може да се забие отново в близост до Южна Джорджия - остров на север в южната част на Атлантическия океан, който е гореща точка за тюлени и морски птици.

Ако това се случи, експертите се опасяват, че може да наруши хранителния режим на съществата - например, ако паркира в район, където обикновено се търси храна.

Но ако се разтопи, минералите, освободени от леда, биха могли да осигурят хранителни вещества за организмите в дъното на океанските хранителни вериги.

В много отношения тези айсберги са животворни; те са отправна точка за много биологични дейности - казва д-р Катрин Уокър от Океанографския институт в Уудс Хоул, Масачузетс.    

Рекордът за най-голям сегашен айсберг се променя през повечето години, тъй като от антарктическия континент се отделят нови айсберги, които впоследствие се разпадат на по-малки части.

Повишаването на температурата на водата и въздуха, причинено от глобалното затопляне, предизвиква нестабилност по бреговете на Антарктида и Гренландия, ускорява топенето и увеличава скоростта на претопяване.


 Източник: DailyMail



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Ден за игри, за танци и забавления

Ден за игри, за танци и забавления. Време е да