19.05.2024 08:00

Случаите на "месоядна" болест скочиха главоломно в Япония

Видян 2096 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Случаите на синдром на стрептококов токсичен шок (STSS), състояние, причинено от потенциално смъртоносна болест, която яде плът, се разпространяват с рекордни темпове в Япония, съобщи обществената телевизия NHK.


Японският национален институт по инфекциозни болести е регистрирал около 801 случая на STSS тази година, считано от 5 май. Цифрата е близо три пъти по-висока от инфекциите, регистрирани през същия период на миналата година. Само през първите три месеца на тази година Япония съобщи за над 500 случая на STSS, показват данните.


Синдромът, който има смъртност до 30%, се случва, когато инфекцията се разпространи в цялото тяло. Бактерията е наречена "месоядна" за причиняване на некроза на крайниците и множество органни неуспехи, казват експертите. Симптомите, причинени от STSS, включват възпалено гърло, треска, диария, повръщане и летаргия. Клиницистите предупреждават, че инфекциите могат да възникнат чрез отворени рани.


Вирусът засяга най-вече хора на тридесетте или повече години. В някои случаи болестта може да се превърне в смъртоносна, особено сред възрастните хора, според медиците.


Случаите в Япония са свързани с определен щам на стрептококи от група А, наречен M1UK, твърдят медицински експерти.


Този щам се счита за силно преносим и се увеличава в световен мащаб през последните няколко години, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.В Япония случаите на болестта нарастват с по-бързи темпове, отколкото миналата година, когато броят на заразените пациенти достигна 941, което е най-високата цифра, регистрирана някога в страната, съобщи NHK.


През март нарастването на случаите на STSS накара севернокорейския футболен отбор внезапно да отмени квалификационен мач за Световната купа в Япония, според Reuters.


Заболяването не е респираторно заболяване като пневмония или Covid-19, така че е малко вероятно да доведе до пандемична ситуация, заяви през март пред изданието Хитоши Хонда, професор по инфекциозни болести в здравния университет във Фуджита.


"Това е инфекция с капчици", каза Хонда. "Хигиената на ръцете е изключително важна за предотвратяване на инвазивни стрептококови инфекции. "


Причината за главоломно растящото разпространение на заразата не е ясна, твърдят японските медицински власти. Но експертите отбелязват, че броят на случаите на стрептокок в гърлото се е увеличил в Япония, откакто мерките срещу Covid бяха облекчени.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец