Софийският градски съд не даде ход на делото срещу Васил Божков.

Свързани новини

14.06.2024 11:30

Софийският градски съд не даде ход на делото срещу Васил Божков

Видян 394 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд не даде ход на делото срещу Васил Божков. Днес трябваше да се проведе първо заседание, разпоредително, по делото срещу бизнесмена, по което е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Причината за отлагането е това, че съдът не е разпоредил призоваването на пострадалите страни за днешното заседание. Делото бе отложено за 5 юли от 11:30 часа. Прокурор Ангел Кънев поиска да не се дава ход на делото, тъй като не са призовани пострадалите лица - братята Цветомир и Боян Найденови. Иска му бе уважен от съда.

Той обясни още, че Министерство на финансите е депозирало по делото граждански иск, който трябва да бъде обсъден от съда и страните дали да бъде приет. Искът е относно причинени вреди на държавата, стойността му е обвързана с щетите, които, според прокуратурата, са причинени на бюджета.

Кънев посочи че свидетелите по делото са над 200, но ще има такива, които ще бъдат заличени, а и защитата на подсъдимите се очаква да направи искане за евентуалното не разпитване на някои от тях. Прокурор Кънев допусна, че делото може да приключи в разумен срок, около година и половина.

Васил Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси.

На съд са предадени десет лица. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - като участници в нея. Това са Тодор Марков, Пламен Георгиев, Огнемир Митев, Йоана Чолакова, Елена Динева, Борис Бекяров, Александър Тумпаров, Георги Попов и Александър Георгиев.

Божков заяви извън съдебната зала, че ще иска делото да се гледа по съкратената процедура. Той ще иска да бъдат разпитани 15-16 свидетели, които са важните, вместо 300. Той отново не пропусна да каже, че делото е скалъпено от Борисов и Пеевски. По думите му сред свидетелите имало чистачки, камериерки и негови служители отреди 10 години и показанията им били незначителни. Божков добави, че иска процесът да приключи бързо и да не се точи 10 години.

Спорът, от който тръгна разследването срещу него е как е трябвало да бъде облагана лотарията след 2015 г. - с 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра или с 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. Божков е плащал такса върху комисионните, а разследващите изчислиха, че е трябвало да плати такса върху залозите и така са калкулирани загубите за бюджета.

От своя страна Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на лотарията, като обясняваше, че е дал директно на Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. По неговите твърдения беше образувано и досъдебно производство, но прокуратурата го прекрати в края на миналата година.

Снимка: БТА



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци