Софтуерен гигант посочи страната с най-много кибератаки в света

Свързани новини

14.09.2024 07:09

Софтуерен гигант посочи страната с най-много кибератаки в света

Видян 3596 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните две години и половина Русия е била обект на повече кибератаки от всяка друга страна, съобщи управляващият директор на Kaspersky Lab за Русия Анна Кулашова.

Според изпълнителния директор повече от половината руски потребители на продукти на Лаборатория Касперски са били обект на хакерски атаки през първите осем месеца на тази година. Тя отбеляза, че държавните и финансовите институции, както и телекомуникациите, медиите и промишлеността са най-честите мишени на киберпрестъпниците.

„За да компрометират институциите, хакерите могат да използват уязвимости в публично достъпни приложения и да откраднат данни за вход, които могат да бъдат получени чрез разбиване на пароли, включително чрез по-малки компании, които служат като подизпълнители на по-големи предприятия“, каза Кулашова.

Тя отбеляза, че неотложно предизвикателство представлява хактивизмът, при който киберпрестъпниците нанасят щети на бизнес операциите, за да привлекат вниманието към социални или политически проблеми, но че повечето кибератаки се извършват с цел финансова изгода или шпионаж.


Кулашова припомни, че през юли Лаборатория Касперски е забелязала две вълни от целенасочено изпращане на писма до местни предприятия, съдържащи зловреден софтуер или връзки. Тези файлове са били изпратени до около хиляда служители в производствения, финансовия и енергийния сектор, както и до служители на държавни агенции. В случай на успешна атака киберпрестъпниците биха могли да получат отдалечен достъп до компютрите и да изтеглят файлове и поверителни документи, обясни тя.

Кулашова каза също, че хакерите са извършили серия от сложни целенасочени атаки срещу руски ИТ фирми и държавни структури. Тя отбеляза, че злонамерената кампания, проведена чрез използване на публична облачна инфраструктура, включително Yandex Cloud и Dropbox, е имала за цел да открадне поверителна информация.


 


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не можеш да си купиш любов... Но все пак трябва да платиш за нея

Не можеш да си купиш любов... Но все пак трябва да платиш за нея

Не можеш да си купиш любов... Но все пак ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей