Свързани новини

29.05.2009 12:18

Спират продажбата на цимент с високо съдържание на хром

Видян 1087 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По повод изявленията в публичното пространство от представители на Българската асоциация на циментовата индустрия, че държавата не предприема нищо във връзка с разпространението и продажбата на опасен за здравето цимент, МИЕ информира, че тези твърдения не отговарят на истината, съобщиха от пресцентъра на министерството, цитира БГНЕС.


След сигнали от „Девня цимент” АД, „Холсим България” АД и Българска асоциация на циментовата индустрия относно наличието на пазара на цименти, с произход Турция, с доказани лабораторни изпитания за съдържание на шествалентен хром в пъти над допустимите стойности и във връзка с разпореждане на Върховната административна прокуратура, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ към МИЕ е извършила проверки в търговските обекти, посочени в сигнала. Взети са проби цимент, с произход Турция, в градовете София, Враца, Пловдив, Сливен и Казанлък. Извършена е и разширена проверка в търговската мрежа в цялата страна. Пробите са изпитани в Научно-изследователски институт по строителни материали” ЕООД, нотифициран от Европейската комисия орган, за оценяване на съответствието на цименти, с идентификационен номер NB 1950. Резултатите от пробите показват съдържание на шествалентен хром над нормите в три марки цимент внос от Турция и една марка, произведена в България. Във връзка с това Председателят на ДАМТН е издал заповеди за временно спиране разпространението на тези марки цимент. Протоколите с получените резултати са изпратени до Министъра на здравеопазването и до главния държавен здравен инспектор, които са компетентните органи по отношение контрола по опасните за здравето химически вещества. Проверки на документацията за предлагане на цименти с произход Турция са извършени в 155 търговски обекта в страната. Установено е, че на българския пазар се предлагат 4 вида цимент с произход Турция и всичките те се предлагат с трайно обозначена маркировка за съответствие „СЕ”. Установени са нарушения в два търговски обекта за две марки цимент с произход Турция. Единият от тях се е предлагал без ЕО декларация за съответствие, а другият - без инструкция за приложение на български език.


На търговците са съставени 2 акта за установяване на административни нарушения по Закона за технически изисквания към продуктите, а в единия случай предстои заповед на председателя на ДАМТН за временно спиране от продажба до удостоверяване на съответствието на цимента със съществените изисквания към строежите. Във връзка със сигналите от „Девня цимент” АД, „Холсим България” АД, Българска асоциация на циментовата индустрия относно наличието на пазара на цименти, с произход Турция, с доказани лабораторни изпитания за съдържание на шест валентен хром в пъти над допустимите стойности, е организиран координационен съвет с представители на МЗ, МОСВ, МИЕ, МРРБ, ДАМТН, РИОКОЗ, Агенция Митници. Проведена е работна среща на 11.05.2009г. в Министерски съвет. На срещата е решено в следващия един месец, считано от 11.05.2009г. да бъде извършвано пробовземане на митническите пунктове от всичкия цимент влизащ на територията на Р България и изпитването му в акредитирана лаборатория „Евротест Контрол” АД за съдържание на шествалентен хром. За цименти с доказани резултати над нормите няма да бъде разрешаван внос.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион