08.10.2024 15:46

Срив на немските индустриални поръчки

Видян 402 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новите поръчки за промишлени стоки, произведени в Германия, претърпяха най-резкия си спад досега през тази година през август, сочат последните предварителни данни на статистическото бюро Destatis.

Фабричните поръчки в промишлеността са намалели с 5,8% през август спрямо предходния месец и с 3,9% на годишна база. Данните се разминаха с прогнозите на анализаторите за спад от 1,9%.

Destatis обяснява сериозността на месечния спад главно с ефекта на високата база от предходния месец, когато бяха направени големи поръчки в сектора, класифициран като „друго автомобилостроене“ (производство на самолети, кораби, влакове, военни превозни средства). Като се изключи този сегмент, входящите поръчки намаляват само с 3,4%.

По данни на Destatis през август в сравнение с юли поръчките за капиталови стоки и междинни стоки намаляват съответно с 8,6% и 2,2%, а входящите поръчки за потребителски стоки - с 0,9%.

Секторът на капиталовите стоки включва широк спектър от отрасли - от аерокосмическата и отбранителната промишленост до строителството и машиностроенето. Междинните стоки се класифицират като такива, които се използват като суровини за производството на други стоки.

Разбивката на произхода на новите поръчки показва увеличение на поръчките от страни извън еврозоната с 3,4%, докато поръчките от държави от еврозоната са намалели с 10,5%. Поръчките от вътрешния пазар се понижиха с 10,9%.

Промишленото производство на Германия се сви през юли, което се дължеше главно на слабата активност в автомобилния сектор, съобщи Destatis в отделно съобщение в неделя. През юли производството намаля в повечето производствени сегменти, като автомобилната индустрия отбеляза спад от 8,1% на месечна база.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, предположиха, че няма да има бързо възстановяване на най-голямата европейска икономика и че тя може да се свие отново през третото тримесечие, като по този начин страната отново ще изпадне в рецесия. През второто тримесечие БВП на Германия се понижи с -0,1%.



След рецесията в Германия през 2023 г. Европейската комисия очаква икономиката на страната да се задържи в застой през тази година. Като причини за забавянето се посочват трайната инфлация, високите цени на енергията и слабото външно търсене.


Пламен Валентинов


Снимка: Ройтерс


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Китай наложи временни мита върху брендито от ЕС

Китай наложи временни мита върху брендито от ЕС

Дни след като страните от ЕС подкрепиха ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 13 октомври 21:00ч.

Вън от пещта 2013 г. ‧ Трилър/Екшън ‧ 1 ч 56 мин

Режисьор: Скот Купър
В ролите: Крисчън Бейл Ръсел Базе Кейси Афлек Rodney Baze Jr. Уди Харелсън Харлан Дегроат

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв

Един чудесен ден


Един чудесен ден. Не се задълбавайте много в минали