Свързани новини

13.11.2013 14:30

Станишев: Зад опита за щурм на българския парламент стои ГЕРБ

Видян 1232 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички видяхме сцени на насилие пред НС, опит за превземане на сградата на българския парламент. Тези, които стоят зад организацията на тези събития, напускат сега залата, а техните ръководители са истинските подстрекатели на опита за щурм на българския парламент.  Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ, от парламентарната трибуна, докато ГЕРБ излизаха от пленарната зала. Според него, вчера вечерта на протеста всички са видели лица и действия, които нямат нищо общо нито с мирните протести, нито със студентството в България. „Там бяха докарани организирано ултраси, очевидно организирани да щурмуват и превземат сградата на парламента. Аз задавам въпроса в коя демократична държава и извън ЕС, подобно вандалско действие и опит за метеж са допустими. Никъде”, допълни Станишев. Той е на мнение, че трябва много ясно да се сложи разграничителна линия на правото на демократичен протест на всеки един гражданин. По неговите думи това се случва благодарение на промяната, която е настъпила на 12 май.


Опитът за метеж на ГЕРБ няма да мине


Сергей Станишев заяви, че в името на завръщането на Бойко Борисов на власт, се случва голяма част от напрежението в страната. „Волно или не, хора, които участват в протестите, особено в такъв тип насилие, какъвто видяхме вчера, обслужват този интерес – връщането на ГЕРБ на власт. Искам да им кажа, на тези, които кроят тези планове, готвят и организират метежи, няма да мине, защото България се нуждае от оздравяване”, категоричен бе той. Той обясни, че в продължение на 4 години се е насаждала омраза, а всеки инакомислещ, който се е осмелил да се противопостави на тази властова машина, е бил прегазван морално, политически и гонен. „Страхът си отиде, но демокрацията, за да бъде жизнена, се нуждае от сила, за да не може всеки разбойник да прави каквото си поиска”, каза още Станишев.


Протестът се плаща с откраднати пари  от българските данъкоплатци.


„Искам да попитам тези ултраси, докарани от Перник, Благоевград, Пловдив, от хората на Борисов и негови икономически кръгове, какво общо имат с демокрацията? Харизанов, бившият ръководител на "Напоителни системи", които бяха разпродадени, с тези пари ли плащат, с парите, откраднати от българските данъкоплатци? Кръгът „Котараците”, те ли организират?”, попита лидерът на БСП. Той поиска МВР и ДАНС да покажат истината и фактите за опитите да се щурмува българският парламент и да се посочат и организаторите, и вдъхновителите на това. „Мисля, че, неслучайно Борисов и Цветанов не са в парламента, както винаги. Превръщат своята парламентарна група в прости изпълнители и заложници на техните болни властови амбиции”, допълни Станишев.


Лидерът на БСП е категоричен, че за КБ властта не е самоцел. „Осъзнаваме срещу какво сме се изправили. Срещу една сила, за която правилата и законът няма никакво значение, които са готови да извадят младите хора на преден план, да ги използват като жив щит, за мутри, които стоят зад тях, замерват полицаите  и се опитват да пробият НС и да го окупират, за да влезе с желязна стъпка във властта Борисов”, обясни той.


Благодаря на всички полицаи, че не се поддават на провокации.


Станишев благодари на българските полицаи за техния стоицизъм, мъжество и хладнокръвие да издържат на тези провокации и агресия, на която са били подложени вчера. „Вчера всички групи, без изключение, след съвместното изявление на президента и на министър-председателя на страната, заявиха, че са против насилието на верска и религиозна основа. Да, хубави думи. Но омразата, подклаждането към насилие, посочването на враговете продължава и се насажда все по-упорито от тези, които имат една единствена цел - да са на власт на всяка цена”, каза той. Станишев попита, дали ще търпи българският парламент, българското общество и българските медии тази манипулация, това изкривяване на демокрацията или ще вървим по този път към един нео-фашизъм, който си пробива път в условията на тежка икономическа, социална, политическа криза навсякъде по света, особено остро осезаема в България  в условията на бедност и играе със страховете на хората, с тяхната несигурност. „Искам да задам въпроса към тези, които казват, че са демократични политици, че са алтернатива и на ГЕРБ, и на БСП, защо никой не осъди списъците на неудобни журналисти, които имат различно мнение от тяхното? Осъзнават ли лидерите на партии от Реформаторския блок, че също обслужват интереса на Борисов? Ако не го осъзнават, това би означавало, че са дълбоки наивници - политически и граждански. Ако го осъзнават това, означава сделка с върхушката на една клика, която за четири години срина икономиката, докара хората до тотална мизерия и днес искат да повтарят същото и имат наглостта да говорят за това, че бюджетът, който днес ще се дискутира, не бил достатъчно социален”, заяви лидерът на БСП.


Ултиматуми няма да бъдат приети


Обръщайки се към ГЕРБ Станишев попита: „Вие имахте цялата власт четири години. Какво направихте за безработните, за пенсионерите, за бизнеса, за майките? Кой плячкоса бюджета на здравната каса и открадна парите на българските данъкоплатци? ГЕРБ, Борисов, Дянков - цялата тази клика. На всичко това трябва да се сложи преграда”. Станишев бе категоричен, че ПГ на КБ подкрепя правителството, не заради властта, а именно, защото трябва да се реализира промяна и завръщане към нормалността, към работеща парламентарна демокрация, към правителство, което е готово да води диалог с всеки. „И то го води, но някои не желаят диалог. Някои са свикнали на ултиматуми, но те няма да бъдат приети”, отбеляза той. Сергей Станишев се обърна към всички свободомислещи граждани в България, които милеят за страната с думите:  „Всеки един демократичен протест има своето място и трябва да бъде уважаван, в това число да бъде защитаван и от МВР, и от полицията при спазване на правилата. Но трябва да има ясна преграда и противопоставяне на един опит за метеж. Това искам да кажа и очаквам и от българското правителство да си свърши работата, да покаже, че има власт демократична, власт в името на България и нейното по-добро, по-различно, от това, което беше до сега бъдеще”, заключи Сергей Станишев.



Етикети
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби