Свързани новини

08.06.2017 14:56

Свиленски: Законът за концесиите е старият, ГЕРБ лъжат, че е нов

Видян 1353 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„ГЕРБ отново се опитват да наложат стария закон за концесиите, лъжейки, че е нов”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България” Георги Свиленски. Той подчерта, че вносителите са признали, че това е същият законопроект, който е обсъждан 6 месеца в обществото и 6 месеца в Министерски съвет, а преди това и няколко месеца по комисии. „С това беше обяснено бързото приемане за 6-7 дни“, каза той. Народният представител посочи, че според твърденията на вносителите,  това е нов законопроект, коренно различен от върнатия от президента. „Няма съмнение, че това е старият законопроект, несъобразен с мотивите на президента”, категоричен е Свиленски. Той припомни, че концесията за летище „София“ е била една от най-скандалните и порочни.   


 


Атанас Костадинов: Със законопроекта за концесиите се цели не прозрачност и публичност, а лобизъм и корпоративни интереси


Колко голяма трябва да бъде тази България, за да й посягаме със Закона за концесиите


„С предложения законопроект за концесиите се цели не прозрачност и публичност, а лобизъм и корпоративни интереси”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов. Той поясни, че не се цели децентрализация на местната власт, а феодализация, не се гарантира националния интерес, а глобална приватизация, не се планира стратегия за конкурентни предимства и растеж, а път към колониален слугинаж. „Представеният законопроект създава обоснована възможност за разделяне на концесии, не се определят нито минимални, нито максимални условия за професионални или технически възможности, като условия за участие в концесия. Не се създават ясни правила при какви условия да бъдат възлагани концесии”, аргументира се той.


Атанас Костадинов обясни, че предлаганият законопроект има сериозни противоречия с Директивата на ЕС, която според вносителите, налага приемането му, както и с правилата в една правова държава. Предложеният законопроект ограничава принципа на публичност при възлагане на концесиите; ограничава принципа на местно самоуправление, както и създава възможност за концесии без ограничение на срока им. „Записаният начин на определяне на публичните органи, които възлагат концесиите, е в разрез с правовата държава. Колко голяма трябва да бъде тази България, за да й посягаме с този закон”, попита Атанас Костадинов.


 


Дора Янкова: Доброволно  се сдава суверенитетът на държавата.  Националното богатство се управлява за стотинки


„Част от доброволното сдаване на суверенитета на държавата е да дадеш националното богатство да се управлява за минимални стотинки“, коментира депутатът от левицата Дора Янкова. Тя подчерта, че в този законопроект става въпрос за българския национален интерес, който касае публичната и държавна собственост. „Седемте народни представители, подписали този законопроект, са изключителни смелчаги – да поемат отговорност пред нас, като законодатели, и пред целия български народ“, коментира тя. Янкова изтъкна, че не е направена дискусия какъв ще бъде режимът занапред по отношение на публичната собственост за съществуващите 400-500 концесии за находищата. „Ще се удължи ли срокът, да станат вечни концесии?“, попита тя, като обясни, че в т.ч. са и тези 67 концесии, придобити от приватизационни сделки. „Самият закон за концесиите кореспондира с около 29 законопроекта и той навлиза много дълбоко в икономическия интерес на страната“, обясни Янкова. Тя посочи и че в чл. 17 законът размества принципите на местното самоуправление, което е грубо нарушение на законодателството ни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец