Свързани новини

22.05.2009 15:57

СЗО: Светът трябва да се подготви за по-тежък грип

Видян 1383 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страните в света трябва да бъдат готови за по-сериозни зарази с новия грипен вирус H1N1 и за повече смъртни случаи, съобщи генералната директорка на Световната здравна организация Маргарет Чан, цитирана от Ройтерс.


"Като се има предвид, че вирусът H1N1 се разпространява широко сред обикновеното население, страните трябва да очакват повече случаи на тежки и фатални инфекции", заяви тя. "Засега не очакваме внезапен и драматичен скок на случаите на тежкото заболяване и смъртните случаи", каза още тя.
По последни данни на СЗО 11 000 души са заразени от новия грипен вирус в 42 страни, а 86 души са починали. Чан подчерта във финалното си обръщение към годишния конгрес на СЗО, че страните в развиващия се свят трябва да предприемат бързи действия, за да подобрят наблюдаването на симптомите на вируса, тъй като повечето пациенти проявяват леки симптоми на заболяването, но то може да има по-сериозни последици, ако се разпространи. Чан каза още, че има малка действителна разлика между сегашното пето ниво на тревога, обявено от СЗО и най-високото шесто ниво от гледна точка на взетите подготвителни мерки и заяви, че ще се консултира с експерти преди да пледира за повишаване на нивото. "Решението да обявим грипна пандемия е отговорност и дълг, който трябва да преценя много, много сериозно. Ще преценя цялата налична научна информация и ще потърся съветите на спешния комитет", каза още тя. 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион