Талибаните забраняват изображенията на хора и животни в афганистанските медии

Свързани новини

19.10.2024 17:00

Талибаните забраняват снимките на хора и животни в афганистанските медии

Видян 5218 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Талибаните обещаха да наложат забрана на изображенията на хора и животни в афганистанските медии като част от по-широката кампания на ислямистката групировка за прилагане на законите на шериата в цялата страна.

Въпреки че талибаните първоначално обещаха да бъдат по-умерени, след като завзеха властта през 2021 г., оттогава групировката наложи много ограничения, включително премахване на изображения на жени от обществени места и забрана на „неморални“ филми и музикални инструменти.

„Законът важи за цял Афганистан... и ще бъде прилаган постепенно“, заяви в понеделник пред АФП Саифул Ислам Хайбер, говорител на Министерството за пропагандиране на добродетелите и предотвратяване на пороците.


Хайбер твърди, че „принудата няма място в прилагането на закона“, като добавя, че служителите ще се съсредоточат върху убеждаването на хората, че изобразяването на живи същества „наистина противоречи“ на ислямското право.

Талибански служители и правителствени агенции, както и работещи в страната медии, продължават редовно да публикуват снимки на хора в интернет. Хайбер обаче заяви пред АФП, че афганистанските власти са започнали да работят по въвеждането на ограниченията в някои провинции.


Преди това длъжностните лица в южната провинция Кандахар забраниха да се правят снимки и видеоклипове на „живи същества“, но това правило не се отнасяше за медиите. През февруари 2024 г. АФП цитира Мохамед Хашем Шахид Урор, висш служител в Министерството на правосъдието, който инструктира служителите, че „правенето на снимки е голям грях“.

След като през 90-те години на миналия век талибаните управляват по-голямата част от измъчвания от гражданска война Афганистан, те са прогонени от големите градове по време на водената от САЩ инвазия през 2001 г., която идва след терористичните атаки от 11 септември. Групата води 20-годишна партизанска война срещу американските войски и подкрепяното от ООН правителство в Кабул. Талибаните си върнаха афганистанската столица по време на последния етап от изтеглянето на западните сили през август 2021 г., което принуди президента Ашраф Гани да избяга от страната.

Правителството на талибаните не е признато от ООН, но поддържа работни връзки с няколко държави, включително Русия.


Пламен Валентинов


 На снимката: На входната врата на правителствена сграда в Кабул се вижда табела на Министерството на пропагандата на добродетелта и превенцията на порока © Хошан Хашими / AFP


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 20 октомври 21:00ч.

Маската 1994 г. ‧ Комедия/Екшън ‧ 1 ч 41 мин

Режисьор: Чък Ръсел
В ролите: Джим Кери Стенли Ипкис Камерън Диас Тина Карлайл Питър Грийн Дориън Тайръл

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец