Свързани новини

21.11.2021 12:17

ЦИК: Само 15 от всички 11 716 машини в страната и чужбина са дали проблем

Видян 1397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЦИК отчете, че изборният ден в страната е започнал и протича нормално. В няколко секции, заради повреди на машините, е преминато към гласуване с хартиени бюлетини, предаде БНР.

8,68% е избирателната активност към 11 ч. в днешните избори за президент и вицепрезидент - почти същата от гласуването до този час на предните избори, когато беше 8,62%.

Спокойно протичане на изборния ден

От всички 11 716 машини на днешните избори – в България и извън страната – само 15 са дали проблем. В тези секции се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини, съобщи говорителят на комисията Росица Матева:

"Във вчерашния ден 6 машини не бяха стартирали работа. В днешния ден са 15 устройства. За едно от тях СИК не го е включила в захранването и след като се е изтощила батерията, разбира се, устройството е спряло. Когато дошъл техник и включил устройството в контакта, е възстановена възможността".

На предните избори имаше напрежение в секциите в Турция. Няма промяна в решението за попълване на декларация, че не се гласува на друго място – каза говорителят на комисията Цветозар Томов, който отговаря за гласуването в чужбина:

"Истинското напрежение извън страната ще се появи след 19 ч., когато приключва гласуването в Република Турция – първата страна, която по часови зони приключва гласуването от тези, в които има големи български общности и много избирателни секции. Дотогава, надявам се, всичко ще продължи спокойно".

По-рано днес стана ясно, че сред секциите, в които е имало проблеми с машините, са 23-ти РИК - София, секции в Русе, Добрич, Дебелец, Раднево, Пещера, 2 секции в Хасково. Решенията са взети на място от районните избирателни комисии и са изпратени в ЦИК за одобрение. ЦИК публикува на страницата си телефоните за връзка, на които могат да се подават сигнали и жалби във връзка с гласуването.


Постъпили са няколко сигнала от комисии в чужбина, че са започнали изборния ден, без да маркират печата. Там, където гласуването е започнало без маркиране, трябва да се състави протокол кога е маркиран печатът и да отбележат точното време, в което е настъпила тази промяна.

Очакванията в ЦИК са днешният изборен ден да протече много по-леко от предишния тур, когато гласувахме и за парламент и най-големите грешки ставаха при избора на първоначалната страница дали ще се участва и в двата вида избор, или само в единия. Това сподели тази сутрин председателят на 40-а СИК в 23-ти избирателен район в София:

"Предполагам, че ще е като миналата седмица. Доста хора са записани да гласуват, но минават много бързо. Нямаше никакви проблеми, пък и при две машини, дори едната да спре... Сравнително бързо преброихме, хората си разбират от работата. Прибрахме се навреме. В „Арената“ също нямаше проблем. Иначе, възрастните хора, ми направи впечатление, се справят прекрасно. Надявам се и днес да е така и да мине гладко."


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Веселин Данев

Бордът по туризъм свърши, роди се БХА

Новата хотелска асоциация вече е ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Не позволявайте страховете да Ви водят при вземане на решения

Не позволявайте страховете да Ви водят при вземане на