05.06.2024 17:32

Техеран, Москва и Пекин призовават Запада да съживи ядреното споразумение с Иран

Видян 445 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран, Русия и Китай призоваха Запада да прекрати „безкрайния цикъл на ескалация“ и да възстанови ядреното споразумение, договорено с Техеран през 2015 г.

Трите държави излязоха със съвместно изявление, което съвпадна със заседанието на Съвета на управителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), което в момента се провежда в австрийската столица Виена.

Техеран, Москва и Пекин продължават да подкрепят Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), договорен с Иран през 2015 г., въпреки че „САЩ незаконно и едностранно се оттеглиха от това споразумение и наложиха едностранни и незаконни санкции и приложиха политиката на максимален натиск срещу Иран“, се казва в изявлението, споделено от иранската информационна агенция Tasnim в сряда.

JCPOA, което беше подписано от Иран, Китай, Франция, Германия, Русия, Обединеното кралство и администрацията на президента на САЩ Барак Обама, предвиждаше Техеран да намали ядрената си програма в замяна на премахването на международните ограничения.

През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно оттегли Вашингтон от знаковото споразумение, наричайки го „най-лошата сделка в историята“. Този ход накара Иран да се откаже от някои от ангажиментите си по СВПД и да се върне към обогатяването на уран.


През последните години Иран, Русия и Китай взеха участие в девет срещи във Виена, целящи съживяване на споразумението. Франция, Германия, Обединеното кралство и САЩ обаче са избрали различен път, „пренебрегвайки общата цел за възобновяване на изпълнението на JCPOA поради собствените си политически съображения“, се твърди в изявлението.

Преразглеждането на JCPOA би било „печелившо“ за всички страни, твърдят Иран, Русия и Китай. Наред с другото, то би отговорило на повечето въпроси, които международната общност има по отношение на „мирната ядрена програма на Иран“, и би предоставило на МААЕ по-широки инструменти за наблюдение и проверка на дейностите на Техеран в тази област, заявиха те.

„Време е западните държави да проявят политическа воля, да спрат безкрайния цикъл на ескалация... и да предприемат необходимата стъпка за съживяване на JCPOA“, се допълва в изявлението. Все още е възможно споразумението да бъде спасено и Техеран, Москва и Пекин са напълно готови да го направят, се подчертава в документа.


 Пламен Валентинов



 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес ще имате динамичен ден

Днес ще имате динамичен ден, изпълнен с интересни