В петицията се описва „Законът за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници“ като „безпрецедентно нарушение“ на правата по Първата поправка.

Свързани новини

08.05.2024 10:55

TikTok съди правителството на САЩ

Видян 335 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

TikTok съди правителството на САЩ в опит да спре прилагането на законопроект, приет от Конгреса миналия месец, който цели да принуди базирания в Китай собственик на платформата ByteDance да продаде приложението или да бъде напълно забранен.



През април президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, който дава на ByteDance 270 дни да се освободи от бизнеса си в САЩ. Ако не изпълни това изискване, TikTok ще бъде забранена в магазините за приложения, обслужващи американски потребители.



В съдебния иск, който беше подаден във вторник в Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия, TikTok твърди, че законопроектът нарушава конституционната защита на свободата на словото.



В петицията се описва „Законът за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници“ като „безпрецедентно нарушение“ на правата по Първата поправка.



„За първи път в историята Конгресът прие закон, който подлага на постоянна забрана в цялата страна една-единствена платформа за изказвания, наречена така, и забранява на всеки американец да участва в уникална онлайн общност с над 1 милиард души по света“, твърди TikTok в иска.


Компанията също така твърди, че позоваването на съображения за национална сигурност не е достатъчно основателна причина за ограничаване на свободата на словото.



Редица американски законодатели от години настояват, че TikTok представлява „заплаха за националната сигурност“ поради китайската си собственост, и се опитват да я принудят да прекъсне връзките си с компанията майка ByteDance. Усилията за ограничаване на популярното приложение за споделяне на видеоклипове продължават от 2020 г. насам както при администрациите на Тръмп, така и при администрацията на Байдън. Федералното правителство и десетки щати вече забраниха използването на TikTok на устройства, собственост на правителството.


Някои американски законодатели обаче се противопоставиха на законопроекта, който може да забрани TikTok, като го нарекоха „лекарство“, което е „по-лошо от болестта“, и изразиха опасения, че той ще даде на Белия дом правомощия да забранява други уебсайтове и приложения.



TikTok категорично отрича да е предоставял някога на китайски правителствени служители достъп до данните на американски потребители, като настоява, че е предприел мерки за защита на тази информация, хоствайки данните на сървъри, собственост на американския технологичен гигант Oracle.



Китай също така разкритикува усилията за забрана на TikTok в САЩ, като определи подобен ход като „противоречащ на принципите на лоялната конкуренция и международните икономически и търговски правила“ и обвини Вашингтон в „хулиганско поведение“ и „използване на държавната власт“ срещу ByteDance.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец