11.08.2024 17:00

Токсична зелена пяна може да убие куче само за 24 ЧАСА

Видян 12691 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Експерти предупреждават разхождащите кучета да внимават за токсични водорасли, които могат да бъдат смъртоносни за животните, ако бъдат погълнати.

Синьо-зелените водорасли се разпространяват в езера и реки на "цъфтеж", превръщайки водата в яркозелен цвят и придавайки ѝ мирис на земя или горчилка.

Сега изследването на водораслите около брега на Лох Ней в Северна Ирландия разкри колко отвратителни могат да бъдат тези цъфтежи. 


Установено е, че голяма част от изследваните цъфтежи се състоят от бактерии, свързани предимно с фекалии от добитък или човешки отпадъчни води.

Водещият автор, д-р Нийл Рийд от Института за глобална продоволствена сигурност към Училището по биологични науки на Кралицата, заяви: "Тези резултати потвърждават, че Лох Ней е "хипертрофиран", което е най-тежката категория на замърсяване на водните пътища с хранителни вещества, което е показателно за десетилетия на селскостопански, промишлени и битови оттоци".


В новото проучване се очертават дълбокото екологично въздействие и значителните рискове за околната среда и общественото здраве, които представляват синьозелените водорасли в езерото. Изследователите смятат, че токсините във водата потенциално биха могли да изиграят роля за смъртта на някои животни, като например кучета, които са влезли във водата през лятото на 2023 г.

Миналото лято вредният цъфтеж на синьо-зелени водорасли обхвана големи части от лагуната и засегна и други водни пътища и плажове в региона.

Тази година водораслите се завърнаха.

Най-голямото сладководно езеро в Обединеното кралство и Ирландия осигурява повече от 40% от питейната вода на Северна Ирландия и поддържа най-големия търговски риболов на змиорки в Европа.


 Тя отводнява около 40% от земите на Северна Ирландия, от които три четвърти са земеделски.

Д-р Рийд заяви: "Нашите резултати са в съответствие с твърденията за фекално замърсяване на езерото и неговите притоци, най-вероятно от селскостопански животни и пречиствателни станции за отпадъчни води, причинени от човека.

Изследователите използваха комбинация от сателитни снимки, анализ на хранителните вещества, секвениране на гени и профилиране на токсини, за да характеризират безпрецедентния вреден цъфтеж на водораслите през миналата година.

През последните десетилетия огнищата на токсични микроводорасли във водите се превърнаха в глобален проблем, предизвикан от обогатяването с хранителни вещества, промишленото изхвърляне, модифицирането на повърхностните води, изменението на климата и инвазивните видове.


Източник: dailymail.co.uk


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Токсична зелена пяна може да убие куче само за 24 ЧАСА

Токсична зелена пяна може да убие куче само за 24 ЧАСА

Експерти предупреждават разхождащите ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец