Учените вече са открили следи от токсичния химикал арсен в кориците на повече от 200 книги от цял свят

Свързани новини

03.05.2024 07:44

Токсични химикали са открити в повече от 200 книги от XIX в.

Видян 2146 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учените вече са открили следи от токсичния химикал арсен в кориците на повече от 200 книги от цял свят, предаде DailyMail.


Старите книги от XIX в. са със зелени корици с тревожно съдържание на арсен, което е накарало някои библиотеки да ги премахнат от рафтовете.


Сред заглавията на книгите, издадени в средата на XIX в., са "The Complete Poetical Works of William Cowper, Esq" (1845 г.), "The Liberty Bell" (1856 г.) и "A Winter Wreath of Summer Flowers" (1855 г.).


Изследователи от Университета на Делауеър идентифицираха също така червени и жълти корици, които съдържат живак и олово, като използваха рентгенови лъчи за изследване на химичните съединения.



Сега учените предупреждават обществеността да се пази от замърсените произведения, като заявяват, че излагането на въздействието им може да причини дихателни проблеми, лезии и рак.


Издателите от Викторианската епоха започват масово производство на книги в началото на XIX в., но то става скъпо, тъй като в миналото заглавията са били създавани с кожени корици.



Вместо това книгоиздателите създават корици, които съдържат зелена боя, тъй като тя е по-евтина алтернатива на кожата, но те не знаят, че арсенът, използван за производството на боята, може да бъде смъртоносен.



За да привлекат читателите, издателите избират да използват ярки цветове като ярко зелено, което се нарича парижко зелено, изумрудено зелено или зелено на Шееле по името на химика, открил арсена.



Тези книги все още са разпространени в библиотеките днес, като се крият сред купчините томове в институциите по света, и когато всяка от тях бъде открита, тя се поставя в карантинна среда за по-нататъшен анализ.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Реципроч Калабалъкофф 03.05.2024 20:57

    Научно е доказано, че самия процес-четене на книги е много вредно за бройлеровото общество, защото развива вредното умение за самостоятелно разсъждаване и въображение в четящите. Помага на четящите да разсъждават със собствените си глави, вместо да ползват медиите, които усложливо да им казват какво да мислят! Четящите книги са доказано вредни и опасни и за преобладаващото общество от нечетящи планктоноподобни индивиди, защото има вероятност да ги подведе и те да започнат да четат. Четенето дават възможност за крайно нежелателни възможности да развиване в непозволени и ненужни умения за самостоятелно разсъждаване на четящите. Изключително много по-полезно е пълния игнор на книгите и залитането в чалгата и поп фолк 'културата", в безсмислените забавленията,заради самите забавления, усвояване на нарцисизма и в лутането в безсмислени "екзотически дестинации"! Очаква се скоро да се въведе строг ред и закона, описан в романа "451 градуса по Фаренхайт" за нужна тотална и строга забрана за притежание и четене на книги!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв