Свързани новини

26.11.2019 18:00

Тръмп и Борисов със споразумение и обещания за визите

Видян 2458 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Повече от два часа продължи разговорът между Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. Предварително определеното за срещата време бе просрочено и американският лидер е настоял за това.



 В началото на разговора в Овалния кабинет Тръмп  заяви, че се радва да посрещне Борисов и че българският народ е приятелски за Америка. "Имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят в САЩ", каза той.
Борисов припомни на домакина, че България  преизпълни плана на НАТО. След като София купи 8 американски изтребителя Ф-16, българските разходи за отбрана скочиха до 3,1% от БВП на страната ни, което е повече от исканите от Тръмп 2%. При този коментар, американският президент похвали България: „Вие сте пример за Германия. България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света“.



„Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани", заяви Тръмп. Също така, той  не изключи възможността да отпаднат американските визи за български граждани: "Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим".



„Убеден съм, че визите ще паднат”, заяви Борисов след разговора си с Тръмп.  Това обаче не е записано в общата декларация на лидерите. Той обясни, че решението за това щяло да бъде взето при посещение на американския президент у нас.  



„Ако всичко му е наред на президента Тръмп, ще дойде в България”, констатира от премиерът  пред журналисти сред срещата си в Белия дом. "Вицепрезидентът ще дойде със сигурност", добави той.



Борисов съобщи, че двете страни са подписали Стратегически договор за сътрудничество и че още другата седмица в България ще дойдат американски специалисти, за да преценят какво участие може да имат американските компании в изграждането на АЕЦ Белене и в доставката на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй. Документът посочва България като стратегически газов хъб за Балканите и Източна Европа, похвали се премиерът. Това би трябвало да донесе по-изгодно доставки на американски втечнен газ за нас.



"България планира в дългосрочен период да изпълни обещанието си за разходи за отбрана като член на НАТО до 2024 г. (2% от БВП). Нашите въоръжени сили са обединени в защита на свободата и очакват да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност”, се посочва още в документа.



Освен това във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби в Черно море, съобщи още Борисов. „Това не е военна база, а логистичен център за учения”, подчерта той. „Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове”, обясни премиерът. Напомняме, че часове преди срещата си с Тръмп, Борисов заяви, че няма да допусне изграждането на черноморска база на НАТО у нас.

След разговора на четири очи между Тръмп и Борисов се състояха дискусии на двете официални делегации. В българската участваха вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс също участва в разговорите.


Виж снимки ТУК!


Виж видео ТУК!


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.11.2019 08:37

    изкуствено правят РУСИЯ враг,за да ни пробутват въоръжение и то на супер цени......

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката