Новият шеф на БСП – София Иван Таков е трето поколение червена звезда – син е на първия водещ на Всяка неделя Янчо Таков, но не от брака му с Лили Иванова, и е внук на двама легендарни за БСП дейци – Пеко Таков, стигнал до поста на вицепрезидент
01/06

Свързани новини

23.03.2022 16:14

ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ ЧЕРВЕНА ЗВЕЗДА

Видян 5037 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият шеф на БСП – София Иван Таков е трето поколение червена звезда – син е на първия водещ на Всяка неделя Янчо Таков, но не от брака му с Лили Иванова, и е внук на двама легендарни за БСП дейци – Пеко Таков, стигнал до поста на вицепрезидент – 15 години е заместник - председател на Държавния съвет на НРБ, и на Вълка Горанова, която се издига до заместник – кмет на София – тогава длъжността се нарича заместник – председател на Столичния градски народен съвет.


 


Три поколение Такови



Пеко Таков е сред рекордьорите по депутатски мандати в нашата история – 11, при това пълни. От 1945 г. е шеф на селскостопанския отдел на ЦК на БКП, от 1948 г. е основател и председател на Централния кооперативен съюз. Става министър на търговията в първия и остава във втория кабинет на Тодор Живков – това са годините от 1962 до 1971 г. Междувременно лидерът го издига и в суперклуба на соца – за член на Политбюро на ЦК на БКП.


 


Вълка Горанова стига до зам.-кмет на София





Когато оглавява Държавния съвет, сега това е президентския пост, Живков прави Пеко Таков свой заместник, какъвто той остава до 1986 г., както и Герой на Народна република България.


 


През 1982 г. обаче го освобождава от Политбюро. Официално мотивировката са здравословни причини – тогава Таков е на 73 г. Неофициално обаче всички са наясно, че реалният повод е арестът и процесът срещу сина му Янчо Таков. Тогава той, бащата на Белослава, познат на старите софиянци просто като Доктора, и техни приятели са задържани за внос на няколко кожени палта от Турция.


 


Съдени са и са осъдени, защото по онова време такива неща се преследват жестоко – никой освен държавата няма официано право да търгува с каквото и да било – не, че стотици хиляди хора не го правят. По онова време за „корупция” – представете си само от нашата гледна точка 40 г. по-късно,  вкарват в затвора и заместник-министри на външните работи и на външната търговия, зам.-шефове на Комитета за култура и на телевизията.


 


 
От 1979 г. до ареста си Янчо Таков води първата, а след това се редува с Кеворк Кеворкян във Всяка неделя. Преди това е първият реален импресарио на Лили Иванова, като от мемоарите на шефа на Орфея и също вкаран в затвора Генко Генов става ясно и как й урежда международни награди и участие във фестивали при задминати възрастови ограничения. В качеството си вече на негова съпруга тя най-накрая става носителка на приза Златният Орфей.




От брака с Янчо, на който им кумуват принцесата на соца и културен министър Людмила Живкова и нейния съпруг и шеф на телевизията Иван Славков,  и от  „въздуха” над апартамента на родителите му в политбюровската кооперация на Оборище №33, където таванът е преустроен от архитекта Таков като апартамент, Лили Иванова получава своето жилище, което обитава вече половин век.


 


При развода, благодарение на тогавашния министър на правосъдието Светла Даскалова (макар и колега на Пеко Таков в двете правителства на Т. Живков, но останала на поста си чак до началото на 1990 г.), с която певицата е съвместно „земеделка” – член на съуправляващата партия БЗНС, кубратчанката успява да овладее апартамента, който днес се оценява на поне милион лева.  


 


Според червената аристокрация от онези години основен проблем във фамилията е недоверието, най-меко казано, на свекървата Вълка Горанова към певицата.


 


Освен легендарна партизанка и майстор на владеенето на огнестрелни оръжия, бабата на новия лидер на БСП – София, съпруга на вицепрезидента тогава Пеко Таков и майка на Янчо Таков, е известна в цяла България с невероятен  железен характер и с още по-остър език. От последното редовно го е отнасяла Лили Иванова.


 


Янчо е първият импресарио на съпругата си Лили




Малко известен факт е, че жената, която 9 септември 1944 г. не заварва като Тодор Живков  редови инструктор, а като шеф на БКП в Плевенски окръг – най-високопоставената дама след Цола Драгойчева в партията, е един от основните двигатели на протестите за защита на българските евреи от депортация.


 


Който не вярва, е добре да знае, че през 2012 г. по тази причина й е присъдена Годишната награда Шофар (посмъртно): „За принос за спасяването на българските евреи от депортиране в нацистките лагери на смъртта“.  Същата година участничката в Съпротивата и гражданка на Държавата Израел Бети Данон номинира Вълка Горанова за званието Праведник сред нациите пред Института за изследване на холокоста Яд Вашем в Йерусалим, където при посещенията си отиват да се поклонят всички президенти и крале, гостуващи в еврейската държава.



 ВИЖ СНИМКИ ТУК!



Вълка Горанова е била директор на най-голямото текстилно предприятие в София и България, заместник – кмет на столицата, зам.-шеф на Съюза на активните борци, носител е на званието Герой на социалистическия труд.


 


Мария Пенчева


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Денят е със смесена енергетика

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят е със смесена енергетика, но е напълно подходящ