Трима задържани за отпускане на бързи кредити онлайн

Свързани новини

18.10.2024 11:43

Трима задържани за отпускане на бързи кредити онлайн

Видян 133 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трима задържани при акция срещу измама с бързи кредити в София. Те се предлагали като посредници на хора с лошо кредитно минало и им взимали такса, за да им гарантират заема. Арестите са се случили в столицата, но задържаните вече са откарани в Стара Загора, където прокуратурата е започнала производство. Все още не е ясен мащаба на схемата и колко са пострадалите по нея.

По думите на Лъчезар Иванов, прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, на 15 октомври 2024 година е образувано досъдебно производство за измама. След експертен анализ на събраните доказателства 3 лица привлечени към наказателна отговорност. "Публикуват се обяви за отпускане на кредити, свързват се с лицето, искат му лични данни, сума, причина за кредита. След известен период, засегнатите лица получават документи, че са одобрени за кредита и трябва да бъдат преведи пари за обработване на документите. Когато плащането е извършено, контактът с кредиторите прекъсва", поясни той. Таксата за обработка и разглеждане на документите била от порядъка на 500 лв. "Понеже някои хора не мислят, че сумата е голяма, не подават сигнал", каза още Иванов. За подобен тип престъпления се предвижда лишаване от свобода за период от 1 до 3 години.

Според Златка Падинкова, началник на сектор “Измами” при ГДНП, плащанията са се извършвали онлайн чрез небанкови услуги с възможност за откриване на микросметки и чрез наложен платеж с куриерски фирми. "Обявата е частна, с атрактивни условия. Хората, които спешно имат нужда от пари, не проверчват миналото на кредитора, не търсят отзиви и не гледат дали е регистриран в БНБ", обясни Падинкова.

Гл. инспектор Димитър Паскалев, началник на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР - Стара Загора, добави, че действията на задържаните в столицата са били наблюдавани с месеци, преди да бъде извършено заадържането.

Таня Димитрова, районен прокурор на Стара Загора, предупреди за обезпокоителна тенденция за увеличение на сигналите за измами. "От началото на 2024 до сега са образувани 117 наказателни производства за измами, повечето от които са в интернет пространството. Те са свързани с оферти и методи за извършване на отпускане на кредити на лица с лоши кредитни условия. Разпространяват се интернет обяви и мобилни приложения", каза тя и обърна внимание на актуалните измами, които са свързани с лица, представящи се за инвеститорски брокери от банкови институции, които предлагат снабдяване с шофьорски книжки, закупуване на автомобили и търговия с криптовалути, освен облекчени условия за предоставяне на кредитни услуги и карти.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Звезда от премиерни тв сериали с бодибилдинг медал

Звезда от премиерни тв сериали с бодибилдинг медал

Антон Порязов е звезда на тръгналия ...

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 20 октомври 21:00ч.

Маската 1994 г. ‧ Комедия/Екшън ‧ 1 ч 41 мин

Режисьор: Чък Ръсел
В ролите: Джим Кери Стенли Ипкис Камерън Диас Тина Карлайл Питър Грийн Дориън Тайръл

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Ще ви се иска да избягате от всякакви ограничения

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ще ви се иска да избягате от всякакви ограничения и