Свързани новини

04.06.2013 17:10

Турският и сега си е свободно избираем в училище

Видян 1817 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изучаването на турски език и сега е със статут на свободно избираем предмет. Той няма да придобива задължителен характер. Това увери министърът на образованието – Анелия Клисарова.


Наболялата през последните седмици тема за въвеждането на задължителен турски език в образователната система се оказа неоснователна паника. Няма да има никакъв нов регламент, допълни Клисарова.


Изучаването на турски език в училищата ще си остане избираем предмет и няма да придобива статус на задължителен за всички ученици. Според действащите в момента наредби, единствено Народното събрание може да създава задължителен статус на майчини езици, който до момента е в графата свободно избираеми, успокои образователният министър по БТВ.


Тя припомни, че има три вида подготовка в действащата образователна система. Това са задължителната подготовка, свободно избираема и задължително избираемата подготовка. Турският език като майчиния влиза именно в свободно избираема подготовка.


За да се въведе изучаването му трябва да се съберат достатъчно брой деца, които желаят да взимат допълнителни часове по дадената дисциплина, уточни Клисарова. Откриването на подобни паралелки трябва да се състой най-малко от 10 ученика. Въпреки това трябва да се вземе и решение на училищното настоятелство и едва след това да се легализира в учебната дисциплина на даденото училище.


Редом с избора на турски език като майчин, голям брой желаещи има за иврит и арменски език, които също се изучават като майчин език. Въпреки това, от 1994 г, не са издавани нови учебници за дисциплината „майчин език“, поясни министърът. Необходимо е учебниците да бъдат издавани чрез Министерството на образованието, за да не се допуснат материали, в които не се знае точно какво е съдържанието им. Неуместно и е и да се стигне до внос на помагала за майчин език от чужбина.


Въпреки възможностите за изучаване на редица майчини езици, учениците масово избират предмети като информационни технологии. Може да бъде избран всякакъв предмет, това е свободно избираема дисциплина, допълва Клисарова.


Заради спекулациите за задължително изучаване на турски език, в редица български градове през последните дни се организираха символични протести. Масовото негодувание тръгна сред самите ученици, които се обединиха чрез социалните мрежи. Най-много протестиращи, около 20, се събраха днес пред общината във Варна.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.