Министерството на отбраната

Свързани новини

07.05.2024 17:31

UK подозира Китай, че е хакнал данни на Министерството на отбраната

Видян 933 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обединеното кралство подозира Китай, че стои зад неотдавнашно хакване на данни, включващо Министерството на отбраната на страната, съобщиха BBC и Sky News във вторник.



Според докладите, хакерската атака е била насочена към системата за заплати на въоръжените сили, която се управлява от трета страна изпълнител. Съобщава се, че системата съдържа имената и банковите данни на настоящите членове на Кралския флот, армията и военновъздушните сили и някои ветерани, както и техните лични адреси в някои случаи. Не е ясно до колко души е осъществен достъп.



Въпреки че министерството не е направило официални изявления по отношение на участието на Китай в инцидента, няколко депутати посочиха с пръст Пекин. Тобиас Елууд, високопоставен депутат и бивш председател на комисията по отбрана в Камарата на общините, заяви, че атаката изглежда като тази, която би могла да дойде от Китай.


 "Насочвайки се към имената на системата за заплати и банковите данни на обслужващия персонал, това сочи към Китай, защото може да бъде като част от план, стратегия, за да се види кой може да бъде принуден", каза той пред Радио 4 на Би Би Си.



Иън Дънкан Смит, депутат и бивш лидер на Консервативната партия, заяви пред Sky News, че нарушението на данните е "още един пример за това защо правителството на Обединеното кралство трябва да признае, че Китай представлява системна заплаха за Обединеното кралство".


Съобщава се, че министерството е разбрало за нарушението на данните през последните дни и незабавно е изключило системата. Източници от министерството заявиха пред Би Би Си, че се води разследване на хакерската атака.



Тъй като системата е била управлявана от външна организация, не са били достъпни оперативни данни на министерството, твърдят докладите. Министерството уведомява целевите и заяви, че плащанията на заплатите този месец няма да бъдат засегнати.



Министърът на отбраната Грант Шапс ще се обърне към парламента на Обединеното кралство по-късно във вторник, за да докладва за нарушението на данните.


 Китайското външно министерство отговори на твърденията за участието на Пекин в изявление, твърдейки, че "съответните забележки на британските политици са абсурдни".



"Китай твърдо се противопоставя и се бори с всички форми на кибератаки. Ние също така категорично отхвърляме използването на въпроса за киберсигурността политически, за да очерняме и очерняме други страни", заяви говорителят Лин Джиан.


Това не е първият път, в който Великобритания приписва атаки срещу бази данни на Пекин. През март Лондон официално обвини китайските "свързани с държавата участници", че стоят зад кибератаките срещу избирателната комисия на Обединеното кралство между август 2021 г. и октомври 2022 г. , която е получила достъп до бази данни на избирателите и друга чувствителна информация. Правителството на Обединеното кралство наложи санкции на двама китайски граждани и една компания, за които твърди, че са свързани с хакерска група, която стои зад атаките. Китай е категоричен, че няма нищо общо с хакерските атаки, заклеймявайки обвиненията на Обединеното кралство като "откровена политическа манипулация и злонамерени клевети".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион