Според информирани източници, разговаряли с Ройтерс при условие за анонимност, посредниците, които помагат на Москва и Пекин да извършват трансгранични плащания, се представляват от юридически лица в Хонконг, Киргизстан, Казахстан, ОАЕ и други държави, които са избрали да не подкрепят политиките на санкции, насочени срещу Русия.

Свързани новини

29.04.2024 17:37

Половината от плащанията между Русия и Китай се извършват чрез трети страни: Reuters

Видян 545 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До половината от транзакциите между Русия и Китай се осъществяват чрез посредници, за да се избегне рискът от вторични санкции за китайските кредитори, съобщи Ройтерс, позовавайки се на търговски консултанти и банкери, както и на вносители и износители.



През декември президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, с която се предприемат допълнителни мерки срещу улесняването на сделките с Русия. По това време Министерството на финансите на САЩ призоваваше чуждестранните банки да засилят спазването на антируските санкции.



През март вестник "Известия" разкри, че няколко китайски банки, включително Индустриалната и търговска банка на Китай, са спрели да приемат плащания в юани от Русия поради страх от вторични санкции, като почти 80% от плащанията към Китай се връщат обратно.



Според информирани източници, разговаряли с Ройтерс при условие за анонимност, посредниците, които помагат на Москва и Пекин да извършват трансгранични плащания, се представляват от юридически лица в Хонконг, Киргизстан, Казахстан, ОАЕ и други държави, които са избрали да не подкрепят политиките на санкции, насочени срещу Русия.



Съобщава се, че някои компании са преминали към услугите на платежни агенти, като са създали вериги от временни фирми, за да ускорят процесите на плащане.



Двама руски консултанти, работещи с посредници, заявиха пред информационната агенция, че почти половината от руските предприятия, работещи с китайски фирми, избират техните услуги, докато големите руски предприятия, повечето от които бяха подложени на санкции, свързани с Украйна, създадоха схеми с посредници преди една година.



Според съобщенията забавянето на пратките и удължаването на транзакциите са принудили предприятията да се обърнат към посредниците, въпреки увеличените такси, които могат да достигнат няколко хиляди долара за всяка транзакция, както и големия риск от конфискуване на пратки, свързани със санкции, в трети държави. Според един от източниците голяма партида от сървъри, прехвърляни в Русия от Китай през Казахстан, е била конфискувана, след като пратката е попаднала в обхвата на американските санкции.


 Използването на посредници не дава гаранции на компаниите, тъй като китайските банки все още могат да откажат плащания, а по-неофициалният характер на тези разплащания означава, че руските фирми могат да се затруднят да получат парите си обратно. Съобщава се, че само една пета от руските фирми имат пълен достъп до китайските си банкови сметки, а 30% имат ограничен достъп.



Според източниците на Ройтерс някои фирми са изразили надежда, че посещението на президента Владимир Путин в Китай следващия месец ще помогне за разрешаването на проблема, докато други не са толкова оптимистично настроени, като един от тях отбелязва, че Русия не е основен приоритет за китайските банки, въпреки процъфтяващата търговия между страните.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Почти цял ден ще си имате работа с други хора

Почти цял ден ще си имате работа с други хора и трудно