14.05.2024 09:42

Украински специалисти са в България, за да инспектират оборудването за АЕЦ Белене

Видян 686 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специалисти от Украинския оператор на ядрените централи "Енергоатом" са на посещение на площадката на АЕЦ “Белене”, съобщиха от Националната електрическа компания (НЕК).

На място украинските специалисти се запознават с оборудването, доставено по проекта, както и с техническата документация. Посещението е организирано в изпълнение на решение на Народното събрание от юли 2023 г. за провеждане на преговори за потенциална продажба на оборудване, предназначено за Проекта АЕЦ „Белене“.


Процесът започна през миналата година, когато на среща между българската и украинската страна беше предприета първата конкретна стъпка за започване на преговорния процес, обясняват от НЕК.

В рамките на посещението украинските специалисти ще имат възможност да се запознаят и с процеса по преконсервация, който експертите от НЕК извършват на доставеното оборудване. Целта на преконсервацията е запазване на състояние на съоръженията, което да съответства на изискванията за експлоатация.


В събота "Гласове" съобщи, позовавайки се на неофициална информация, че в понеделник у нас пристигат едновременно две делегации - от Украйна и САЩ. Целите на визитите са няколко. Според нашата информация служител на Държавния департамент на САЩ и представител на "Уестингхаус" ще огледат площадката на АЕЦ "Белене", заедно с представители на украинската енергийна компания "Енергоатом".

Нашите източници твърдят, че американският държавен чиновник е тук, за да окаже натиск на България да дари безвъзмездно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат. Именно затова е и посещението на служителите на "Енергоатом", които ще направят оглед. Те са тук по покана на правителството на Николай Денков.


Представителят на "Уестингхаус" пък щял да преценява дали изградената инфраструктура е подходяща за американските интереси в енергетиката тук.

В събота кметът на Белене не знаеше нищо за посещението на украинските специалисти, което бе официално обявено днес. За американското посещение все още нищо не се е обявило официално.




 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днес късметът е на ваша страна

Днес късметът е на ваша страна, не го оставяйте да