22.07.2024 17:02

Украйна ще получи първите 1,5 милиарда долара от конфискуваните руски пари: Euroclear

Видян 869 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Базираната в Брюксел депозитарна и клирингова къща Euroclear потвърди, че ще конфискува лихвите, генерирани от замразените руски средства, които държи, и ще преведе парите на Украйна.

„През юли 2024 г. Euroclear ще извърши първото плащане в размер на 1,55 млрд. евро към Европейския фонд за Украйна след неотдавнашното прилагане на регламента на ЕС относно извънредните вноски“, се казва в изявление на Euroclear.

То следва месеци на обсъждания между държавите от ЕС и Г-7 за това как да се използват милиардите долари, принадлежащи на руската централна банка, които бяха обездвижени като част от свързаните с Украйна санкции.


Съобщението е част от доклада за финансовите резултати за първата половина на 2024 г., в който се разкрива, че замразените руски активи са генерирали 3,4 млрд. евро (3,7 млрд. долара) от 4 млрд. евро (4,36 млрд. долара) лихви, начислени от клиринговата къща през шестмесечието.


След облагане с данъци неочакваната печалба възлиза на 1,7 млрд. евро (1,85 млрд. долара), от които 1,55 млрд. евро (1,7 млрд. долара) ще бъдат изпратени на Украйна. Останалата част ще бъде „заделена като буфер срещу настоящи и бъдещи рискове“. Общо 836 млн. евро (910 млн. долара) ще бъдат платени на Белгия под формата на корпоративни данъци, се допълва в изявлението. Euroclear заяви, че продължава „усърдно да прилага международните санкции върху руските активи“.

ЕС обездвижи суверенни активи на стойност около 210 млрд. евро (229 млрд. долара), принадлежащи на руската централна банка, като част от санкциите, наложени на Москва заради конфликта в Украйна. По-голямата част от средствата се държат в частен депозитар. По-рано клиринговата къща съобщи, че активите са генерирали около 4,4 млрд. евро (4,8 млрд. долара) лихви през миналата година.


 


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Ден много подходящ за почистване

Ден много подходящ за почистване и изхвърляне на