25.07.2024 15:23

Ваксина срещу туберкулоза може да се появи през 2025 г.: Създателят на Sputnik V

Видян 401 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според Александър Гинцбург, ръководител на Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“, ваксина, предпазваща от туберкулозна инфекция (ТБ), може да се появи в Русия още през следващата година.

Той направи това изявление на форума „Здравословен живот 2024“ в Москва, като заяви, че инжекцията вече е преминала третия етап на клиничните изпитания.

„Ако всичко върви по план, до средата на 2025 г. страната ще разполага със собствена бустерна ваксина, която ще предпазва хората от инфекции“, заяви Гинцбург пред аудиторията, цитиран от медиите.

Той уточни, че лекарството е предвидено да бъде еднократна инжекция. Клиничните изпитания се провеждат от дълго време, като тези, които вече са получили ваксината, сега се наблюдават от медицински специалисти.


Преди това Гинцбург заяви, че новата инжекция може да промени епидемиологията на туберкулозата.

Съобщава се, че новата инжекция ще засили ефекта на ваксината Bacillus Calmette-Guerin (BCG), която понастоящем е единствената налична инжекция срещу туберкулоза, пусната преди повече от век. Ваксината BCG само частично предпазва децата от туберкулоза и не предпазва юношите и възрастните от заболяването.


Съобщава се, че разработената в Гамалея ваксина може да се използва не само за превенция на туберкулозата, но и за нейното лечение. Понастоящем в света няма други лекарства с двойно действие срещу микобактериите на туберкулозата. Освен това, за разлика от своите аналози, ваксината стимулира имунния отговор на организма както към активните, така и към така наречените „спящи“ бактерии.

Клиничните изпитвания показват, че новата ваксина не предизвиква странични ефекти. За разлика от БЦЖ, лекарството може да се използва при наличие на други заболявания. То е съвместимо например с ХИВ.

Центърът „Гамалея“ е създател на ваксината Sputnik V Covid-19, една от първите в света, която ще бъде разработена през август 2020 г. Дрогата, която е показала до 97,8% ефикасност без сериозни нежелани събития, е ваксинирала милиони хора в близо 70 държави, които са одобрили използването ѝ, включително Аржентина, Индия, Сърбия, Унгария, Филипините и Обединените арабски емирства и др.


 


Мария Пенчева


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби