19.03.2009 17:13

Въоръжават контрольорите с електрошокови палки

Видян 4994 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 2.4444
много слаба слаба добра много добра страхотна

Контрольорите в столичния градски транспорт ще получат електрошокови палки, научи 19`. Въпросът се обсъждал от доста време и вече е постигнато съгласие по него. Първи щели да бъдат снабдени екипите от мъже, които проверявали най-тежките, рискови линии, твърдят запознати. „Законът не забранява носенето на на т. нар. „хладни оръжия“ към които спадат и палките“, каза за 19` юристът Огнян Варадинов. Според закона обаче те могат да влизат в употреба само при „неизбежна отбрана“, като методите трябва да съответстват на интензивността на нападението, отбеляза той. Ако пътник влезе в словесен спор с контрольор, дори и да е надвишен добрият тон, проверяващият няма право да използва палката.


Това може да стане само ако пътникът нападне проверяващия. Тогава  той може да премине към т. нар. „неизбежна отбрана“, която е разписана в чл.13 на Наказателния кодекс. Ако обаче човекът падне на земята, или спре да се държи агресивно, отбраната трябва да бъде прекратена, коментира Варадинов. Според него в конкретния случай използването на такива средства за отбрана са спорни, защото пространството в градския транспорт е малко и често там има много хора и може да настъпи паника. А това от своя страна не изключва възможността при сблъсък да бъдат засегнати и пътници, които не са замесени в скандала.


От кметството категорично отрекоха да се предвижда подобна стъпка. „Никога не е обсъждано подобно нещо, от вас чувам за това“, коментира за 19` зам.-кметът по транспорта Александър Цветков.


Контрольорите в столичния транспорт са около 100 души. Както вестникът писа, сред тях имаше и един въоръжен, който се оказа ''невинен'', след скалъпени обяснения. В момента той практикува рисковата си професия по по-леките линии, където  не може да блесне с каубойските си изпълнения.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци