07.08.2024 13:18

Вашингтон заплаши Турция с последствия, ако не спре износа на US оборудване за Москва

Видян 255 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 САЩ са отправили предупреждение към Турция, че ще има "последствия", ако страната не спре износа за Русия на американско оборудване с военно приложение, което е жизненоважно за военната машина на Москва, е казал високопоставен представител на американското министерство на търговията пред "Файненшъл таймс".

Нeотдавна помощник-секретарят на Министерството на търговията на САЩ Матю Акселрод се е срещнал с турски официални представители в Анкара и Истанбул. Неговото послание е било, че Турция трябва да положи повече усилия, за да пресече търговията с чипове и други елементи с американски произход, които имат важно значение за войната на Русия в Украйна.

"Необходимо е Турция да ни помогне да спрем незаконния приток на американска технология в Русия", е заявил самият Акселрод в изявление пред "Файненшъл таймс" и е допълнил: "Трябва да видим напредък, и то бързо от страна на турските власти и индустрия, или няма да имаме друг избор, освен да наложим последствия за онези, които заобикалят нашия експортен контрол", цитира го БТА.

САЩ са особено обезпокоени, че Турция се е превърнала в ключов център, през който електроника, западно производство, включително процесори, карти за памет и усилватели, намират път до руски ракети и дронове в нарушение на експортния контрол. Металорежещите машини са друга област, която предизвиква безпокойство.

Помощник-секретарят по тероризма и финансовото разузнаване в министерството на финансите на САЩ Брайън Нелсън по време на посещение в Турция в края на миналата година изрази недоволство от търговията на Анкара със стоки с военна употреба. Смята се, че Турция е вторият по мащабите си източник на американски стоки с висок приоритет за Русия след Китай, е заявил представителят на американското министерство на търговията.


Акселрод е казал на турското правителство, че тази търговия е "спешен проблем" и е призовал Анкара "да приеме и да наложи забрана за реекспорта на контролирани американски стоки за Русия".

Американското министерство на търговията вече добави 18 турски компании към списъка на организациите, за доставките на чувствително оборудване към които се изискват специални разрешения, а министерството на финансите на САЩ отделно санкционира многобройни турски компании за предполагаеми доставки за руския военнопромишлен комплекс.

Турското министерство на търговията не пожела да коментира американските твърдения.

Износът на Турция на стоки с военно приложение с висок приоритет за Русия или чрез предполагаеми посредници като Азербайджан и Казахстан, скочи рязко след началото на войната, пише "Файненшъл таймс". Според изчисления на изданието, базирани на турски митнически данни, за първата половина на 2024 г. този износ възлиза на 85 млн. долара спрямо 27 млн. за същия период на 2022 г.

Все пак турският износ на стоки с военно приложение изглежда, че е намалял спрямо пика си през 2023 г. Според американското министерство на финансите това се дължи на указа на президента Джо Байдън, който позволява всяка компания, която търгува със санкционирана руска организация, да бъде третирана като директен контрагент на руския военнопромишлен комплекс.


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец

Ще имате нужда от оценката и признанието на другите

Ще имате нужда от оценката и признанието на другите и