04.06.2024 13:30

Въздушната ни линейка реализира първата си мисия

Видян 308 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Eкип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия днес.

След поредица от тренировъчни полети, медицинският екип – д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев, са изпратени по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха в 7.30 ч. Хеликоптерът е излетял в 8.02 ч. В 8.45 ч. спира за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9.17 ч. В 9.42 ч. хеликоптерът каца в МБАЛ Шумен, за да транспортира пациента до София.

Министерството на здравеопазването е изпълнило всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха.

Още през изминалата година сто медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София.

След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от "Леонардо" за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.

Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха беше създаден през 2023 г. В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

Първата мисията днес е от т.нар. "болница до болница". Пациентът, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ "Света Екатерина". Оттам е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия.


 Снимка: МЗ


Мария Пенчева



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Научихме да лъже и изкуствения интелект

Научихме да лъже и изкуствения интелект

Някои хора имат невероятната способност ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни