01/02

Свързани новини

09.09.2021 13:19

Вдигането на пенсиите се отлага за 25 декември

Видян 2631 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вдигането на пенсиите се отлага за Коледа, а през октомври, ноември и декември всички пенсионери ще получат по 120 лв. на месец.  Това гласуваха депутатите с актуализацията на ДОО след няколко часови спорове. До 25 декември се отложи преизчисляването на пенсиите с коефициента на стажа от 1,35. От тогава минималната пенсия ще стане 370 лв., а таванът 1500 лв.  От 1 октомври майчинството през втората година ще бъде 650 лв.


  Предложението дойде от шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.  То мина с гласовете на Има такъв народ, Демократична България и ДПС, както и с част от депутатите на Изправи се БГ! Ние идваме! ГЕРБ не участва в гласуването, БСП защитаваше тезата, че има пари за увеличение и на пенсиите, и на добавките от 1 октомври.

Не разбрах дали има сватба между ДПС и ИТН, попита след гласуването Георги Свиленски от БСП. Вчера заседанието на НС бе прекратено след бурни дебати, за да заседава комисията по бюджета.





Предложението е на база на изчисленията на финансовия министър Асен Василев, който каза, че добавките за всички от 120 лева на месец от 1 октомври до края на годината ще струват допълнително 734 млн. лева, а могат да бъдат дадени най-много още 300 млн. лева, предаде Дневник. Отлагането на индексацията на пенсиите със средно 12.5% от 25 декември ще струва допълнително 115 млн. лева, а дотогава по думите му всички ще вземат повече пари - по 120 лева на месец. Министърът разсея съмненията, че увеличението е само от Коледа до Нова година с обяснението, че със закона се променя и Кодексът за социално осигуряване, където с повишаването на коефициента за трудов стаж от 1.2 на 1.35 се гарантира увеличението за в бъдеще. То можело да бъде премахнато само ако някой го предложи и събере мнозинство в следващ парламент. Той каза още, че от 1 януари, когато линията на бедност става от 369 на 413 лева, хората с минимална пенсия ще могат да кандидатстват за допълнителна помощ.

Според БСП има 455 млн. лева в допълнителните приходи на бюджета, с които от 1 октомври могат да се увеличат пенсиите, и добавките към тях. От "Има такъв народ" обвиниха социалистите, че ще докарат страната до вдигане на данъците в опит да купят пенсионерите за изборите. Предизборно БСП припомни, че от 43-ото Народно събрание насам иска актуализация на пенсиите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 12.09.2021 20:19

    Сотлагане вдигане на пенсиите най вероятно забравиха за текста в ЗДБ според който хората след пенсионна въздраст няма да могат да са на държавен пост .

  • 004 Anonimen 10.09.2021 08:15

    до001 Никой нормален няма да повярва на това ,което си написал!Вие сте от креатурите на БКП!!!!

  • 003 Густо майна филибето 09.09.2021 22:20

    Дрънкате празни обещания! А КАКВО ЩЕ СТАВА с пенсиите за сегашния месец Септември???????? Пенсиите за Септември , първо още не са изплатени и второ, както се вижда НЯМА ДА СА С НИКАКВИ ПОВИШЕНИЯ! Много им се свиди на депутатите да дадат по някой лев на народа!!! Нали, като им дадат, това ще са пари, дето те няма да могат да откраднат и да си сложат в своите джобове! Още оная ромката, с "тънкия" ханш, Уилето Паъуова, каза преди накаоло години:" ...в пенсионерите няма нужда да се "инвестира", щото те и без това до някоя и друга година си"отиват"...Сега и тая Сачмова,дето има за любовник ресторантския Винету , момата със седемте виШи,взети "набързо" по интеренет и с "нежния-човеконедолюбващ" рибешки поглед и тя така мисли.... Дано депутатите да успеят да си изхарат техните хилядилевови заплати,фето самите те си дават за НИЩОНЕВЪРШЕНЕ! Жал им е явно, да дадат на хората пенсиики със сумата ба несец, която те хвърлят на ден ,само за пури и за уиски!

  • 002 Anonimen 09.09.2021 18:32

    Ситият не вярва на гладния. Коалиция "РОСЕНЕЦ" отново поряза пенсионерите.

  • 001 Чурулик Марийкин 09.09.2021 16:42

    Е ПРОМЯНАТА ДОЙДЕ !!!! Превръщането на Народна Република България в бананова република Булгаристан, доказа колко прави са били кретените от СДС, че кой не скача е червен, А КОЙТО СКАЧА Е КРЕТЕН !!! Слава Американу, слава Булгаристану, Героям слава !!! АМИН !!! Чрез блокиране и триене на коментари нищо няма да постигнете . Да му изсъхне ръката на модератора демократ !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.