02.07.2024 17:00

Венецуела ще проведе разговори със САЩ: Мадуро

Видян 757 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обеща да възобнови преговорите със САЩ, които през април отново наложиха санкции на венецуелската енергийна индустрия. Изявлението идва по-малко от месец преди южноамериканската страна да се отправи към избирателните секции за президентските избори, на които Мадуро се кандидатира за трети пореден мандат.

В телевизионно обръщение действащият президент заяви, че Вашингтон е потърсил Каракас с предложение за възстановяване на диалога.

"След като мислих за това в продължение на два месеца, аз приех и следващата сряда ще бъдат подновени разговорите с правителството на Съединените щати, за да се спазят споразуменията, подписани в Катар, и да се възстановят условията на спешния диалог", заяви Мадуро, цитиран от агенция Асошиейтед прес.

Официалният преговарящ на Венецуела Хорхе Родригес ще пътува за разговорите, добави президентът, без да уточнява конкретните теми, които ще бъдат обсъдени, нито къде ще се проведе последният кръг от диалога.


Споразумението с посредничеството на Катар, за което говори Мадуро, беше постигнато от Венецуела и САЩ след месеци на преговори през септември 2023 г. и осигури обмен на затворници между двете страни.

САЩ също така бяха спрели някои енергийни санкции срещу Каракас, след като правителството на Мадуро и опозицията се споразумяха в Барбадос през октомври да проведат свободни и честни избори през 2024 г., наблюдавани от международни наблюдатели.

Санкциите обаче бяха върнати през април, след като САЩ заявиха, че Мадуро не се е придържал към демократичните принципи. Правителството на Мадуро на свой ред обвини Вашингтон, че е нарушил споразумението от Катар.

"Ще дебатираме и ще намерим нови споразумения, така че всичко да се спазва, (особено) това, което подписахме в Катар", заяви Мадуро, цитиран от АФП.


На насрочения за 28 юли вот ще бъде избран президент за шестгодишен мандат. Едмундо Гонсалес Урутия представлява основния опозиционен политически алианс - Единната платформа. Други водещи кандидати на опозицията бяха дисквалифицирани по време на кампанията си или на предишни избори.

Каракас е под санкциите на САЩ от повече от 15 години. След изборите през 2018 г. Вашингтон отказа да признае Николас Мадуро за президент на страната и вместо това обяви ръководителя на Националното събрание Хуан Гуайдо за временен лидер на страната.

Всички активи на венецуелското правителство в САЩ бяха замразени, а всякакви сделки с американски граждани и компании бяха забранени.

По-рано Мадуро призова за "нова ера" в отношенията между САЩ и Венецуела, "основана на уважение и сътрудничество". Венецуела настоява за окончателна отмяна на всички американски санкции, според президента, който твърди, че Каракас е спазил споразумението, подписано в Барбадос.


 Пламен Валентинов


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Стрелба в кв. Модерно предградие, 1 загинал, двама ранени

Стрелба в кв. Модерно предградие: 1 загинал, двама ранени

Стрелба в столичния квартал „Модерно ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Би трябвало да работите по-старателно

Би трябвало да работите по-старателно, а не само да