Радев връчи третия мандат на ИТН

Свързани новини

29.07.2024 11:57

Вие демонстирате устойчивост на вашата ПГ и на позициите си: Радев връчи третия мандат на ИТН (Видео)

Видян 974 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на Има такъв народ. Това е последен шанс за 50-ото Народно събрание да излъчи кабинет.


 "На фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори сред редица от тях вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си, заяви Радев, като подчерта че при третия мандат не са длъжни да излъчат днес кандидат за министър-председател, което има дава предимство да стане след разговори с останалите политически сили.


"Призовавам ви да пристъпите незабавно към тези разговори, да приложите конструктивен подход и в разумен срок да го върнете обратно", заяви президентът Румен Радев.


"Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята".


"Ще проведем разговори с всички парламентарно представени партии в българския парламент, включително с независимите депутати. Процесът ще бъде изключително прозрачен и пред всички", заяви Йорданов, след като прие папката.



След срещата с президента Тошко Йорданов заяви пред журналисти, че се надява до края на седмицата от партията да имат представа възможно ли е третият мандат да бъде реализиран или не. Йорданов заяви, че до известна степен е оптимист за кабинет с третия мандат.


"Тук наистина ще трябва двама-трима човека в парламента, това е истината, да преценят дали да пратят страната на избори или да подходят практично. Аз вярвам в здравия им разум", заяви той.


Кои са тези двама-трима човека в парламента ще стане ясно по време на преговорите с политическите сили, допълни той.


Третият мандат: ИТН започва преговори с всички от утре, търси се широко мнозинство


"Ще подходим отговорно, загърбвайки всякакви лични неприязъми, реплики, които сме си разменяли и така нататък. Ще направим срещи с всички. Сега ще изготвим график, ще изпратим писма. Ще обсъждаме приоритетите, проблемите, начините за тяхното разрешаване, сроковете за тяхното решаване. И ако постигнем съгласие, чак тогава ще говорим за съставяне на програма и хората, които да изпълняват тази програма.


Срещите ще са открити за медиите, за да няма спекулации кой и коя партия ще прати държавата на избори. Ако има достатъчно мнозинство сред депутатите в този парламент, следващите разговори ще са за състав на кабинет. Надявам се до края на седмицата да имаме представа възможно ли е третият мандат да бъде реализиран или не", посочи Йорданов.


Ако не се намери мнозинство, ИТН ще изпълни конституционната процедура и ще последват нови предсрочни избори, допълни Станислав Балабанов.


"Много важно е да видим в момента има ли държавници наистина, а не партийни началници, които си играят собствените партийни сметки и баламосват българските граждани. Нека да видим има ли воля за промяна, щото най-глупавата опорка в публичното пространство, която чуваме е – излизат партийни лидери и казват: "Сега нищо не може да се направи, обаче видите ли, след два месеца, когато има избори, тогава ще се разберем". Какво пречи да седнат и да работят сега за това, за което са ги изпратили там българските граждани", заяви Балабанов.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес отново ще ви терзаят парични въпроси


Днес отново ще ви терзаят парични въпроси. Оставете