Свързани новини

15.10.2018 13:54

Викат „чао” на Меркел след изборите в Бавария, но тя чака 28 октомври

Видян 1725 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В Бавария победи промяната, а Европейският съюз загуби", заяви Матео Салвини, който е вицепремиер на Италия лидер на дясната партия Лига - "историческо поражение за християндемократите и социалистите, а приятелите от Алтернатива за Германия за първи път влизат в провинциалния парламент. Ариведерчи (довиждане - на италиански), Меркел, Шулц и Юнкер”.


Резултатът на коалиционните партньори на канцлера от ХСС, за които гласуват и нейните фенове в Бавария от 37,2% е исторически рекорд като най-нисък за повече от половин век – 57 години. Въпреки че е малко над прогнозите, той хем е 10% под числото от последния вот през 2013 г., хем им помага да не останат извън властта, което не им се е случвало от 78 години, хем прави трудно съставяне на правителство на най-богатата провинция на Федерална Република Германия, където ХСС – партията, финансирала създаването на ГЕРБ, винаги е имала мнозинство.


За коалиционен партньор ще бъдат търсени триумфиралите Зелени, които обаче трудно ще се съгласят с мигрантската политика на десняците.


Най-вероятно обаче в кабинета ще влязат Свободните избиратели с 11,2% и 27 места, голямата сензация на изборите и основните, привлекли увеличената с 8% спрямо миналия вот твърде голяма активност от 72,4%.


В кабинета евентуално биха могли да влязат социалистите, които също бележат исторически минимум наполовина на последните им котировки преди 5 години, но е въпрос на изчисление дали техните 9,7% процента и 22 народни представители ще стигнат на ХСС, за да могат двете партии, които участват във федералното, да съставят и правителство на областта. Или ще трябват и Свободните избиратели за сглобката, която вече със 135 депутати би била бетон.


Преговорите за кабинет като нищо ще се точат поне колкото за централно правителство, които отнеха месеци и произведоха недотам стабилен резултат.


За първи път Алтернатива за Германия влезе в парламента на Бавария, като с 10% крайнодясната партия, пръкнала се от съветник на Меркел, постига по-малко от очакванията и от националния вот. Което е лесно обяснимо, защото основната й база е в Източна Германия. Под очакванията са и либералите, които с 5,1% минаха на косъм.


Ако канцлерът Меркел постигне незадоволителни резултати на следващите провинциални избори в Хесен на 28 октомври, тя ще се наложи да подаде оставки и сигурно за първи път в следвоенната история на Германия ще има предсрочни избори.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни