Свързани новини

05.07.2009 15:56

Висока активност на гласувалите в чужбина

Видян 1625 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По информация от нашите дипломатически мисии в Турция, часът пик на гласуващи е бил в 13.30 ч., когато в 123 те избирателни секции, приблизително 43 хил. наши сънародници са пуснали бюлетини, което само по себе си е рекорд за парламентарни избори в Турция.


През юли 2005 г. броят на общите гласове не надхвърляше 34 хиляди. На много места в големите градове към този час бюлетините са към изчерпване, ако свършат и резервните бюлетини, подобно на президентските избори през 2006 г., ще се наложи спешното прехвъряле на бюлетините от София, и от едни секции в други в Турция. Много са гласувалите в Бурса и в Инстанбул- към 28 000, следвани от Измир, и Одринска Тракия. Няма регистрирани нарушения и изборния процес протича спокойно, но се оформиха обаче опашки от чакащи. На практика тук, вече са гласували било от половината от потенциалния електорат на 120 000 души с двойно гражданство, което от сега е прогноза за изборен бум в Турция.
В Гърция непрекъснато се увеличава избирателната активност. В трите секции са упражнили право на вот 1400 българи. Около 12 часа в Атина имаше струпване на голяма група гласували и се наложи да изчакат около половин час за да гласуват. В момента в Атина и Солун изборната процедура протича нормално.Гръцкото законодателство не позволява откриване на изборни секции извън дипломатическите мисии.
В Цариброд избирателната активност е 50 %, а в Босилеград 70 %. Тя е двойно по-голяма от парламентарните избори преди 4 години.
В Германия в 10 -те секции разположени в 6 града са гласували около 2500 души. Най-много гласове са подадени в Мюнхен-760, във Франфуркт- 600, в Берлин 465 и в Бон 300. Най-малко са гласувалите в Магдебург – 85 души.Информация на БНР, цитирана от БГНЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог