Свързани новини

21.12.2018 10:02

Военният на Тръмп в оставка от февруари

Видян 1518 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис обяви оставката си, посочвайки различията си с политиката на Доналд Тръмп, ден след като президентът призова за изтегляне на американски сили от Сирия.

"Матис информира президента за своето решение на среща по-рано в четвъртък следобед, в която двамата обсъдиха политическите различия, които включват решението на президента да излезе от Сирия", заяви служител на Белия дом. "Оставката на Матис не е причина Тръмп да преосмисли решението си за Сирия", добави официалният служител.

В писмо до президента Матис изложи убежденията си относно стойността на американското ръководство в стратегическите съюзи, включително Организацията на Северноатлантическия договор и 74-членната коалиция срещу Ислямска държава. В писмото му се посочват и различията с Тръмп по отношение на стратегическите предизвикателства, породени от Русия и Китай.

"Тъй като имате право да имате секретар на отбраната, чиито възгледи са по-добре съобразени с вашите по тези и други теми, вярвам, че е правилно да се оттегля от позицията си", каза Матис в писмото до Тръмп, пуснато от Пентагона.

Малко по-рано Тръмп съобщи новината в Twitter, като заяви, че Матис ще бъде последният висш служител, който ще напусне кабинета си, и че бившият морски генерал ще се оттегли в края на февруари. Новият шеф на Пентагона трябва да се очаква "скоро".

Този ход предизвика необичайно рязък укор от лидера на мнозинството в Сената Мич Мкконел, който рядко критикува президента публично. Макконъл призова президента да замени Матис с някой, който споделя мнението, че е от съществено значение да се поддържат съюзи след Втората световна война и има "ясно разбиране за приятели и врагове", идентифицирайки Русия като антагонист. "Съжалявам, че секретар Матис, който споделя тези ясни принципи, скоро ще напусне администрацията", заяви Макконъл в изявление.


 Тръмп също така нареди на Пентагона да подготви план за изтеглянето на около 7 хиляди американски военнослужещи от Афганистан, съобщава телевизия Си Ен Ен. Става дума за около половината от военния контингента на САЩ. В момента в Афганистан има около 14 000 военни. Изтеглянето на 7 000 военни ще заеме няколко месеца. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да