Записваш работата на вербовчиците в Украйна, отиваш в затвора до 8 години

Свързани новини

11.05.2024 16:50

Записваш работата на вербовчиците в Украйна, отиваш в затвора до 8 години

Видян 4132 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки, който записва работата на вербовчиците, се намесва във военните дела и може да бъде лишен от свобода за срок до осем години, предупреждават служители в една от украинските области.



Неотдавна Киев предприе нова вълна на мобилизация, за да попълни загубите на бойното поле, които според оценки на Москва само през тази година са над 110 000. В Хмелницка област в Западна Украйна избягването на наборна служба очевидно е дало основание за изявление на местните власти.



„Споделянето на информация в социалните мрежи и общностите за съобщения за местоположението и движението на вербовчиците от Хмелницка област, докато те връчват известия на гражданите, които имат право на наборна военна служба, води до разкриване на форми и методи“, съобщи пресслужбата на центъра за набиране на войници във Facebook.



Подобни дейности подлежат на наказателно преследване съгласно закона, забраняващ „подкопаването на авторитета на въоръжените сили на Украйна“ и възпрепятстването на официалната военна дейност по време на военно положение, допълват от Хмелницкия наборен център. Всеки, който бъде осъден по тези обвинения, може да бъде лишен от свобода за срок до осем години, заявиха оттам.



Много украинци, които се опитват да избегнат известията за призоваване, отдавна използват групови разговори в приложения като WhatsApp или Telegram. Потребителите се предупреждавали един друг за движението на вербовчиците и графиците на повиквателните. Някои от тези групи са имали до 100 000 членове, съобщи Би Би Си през август 2023 г.


 Последните изменения на правилата за мобилизация, приети от президента Владимир Зеленский миналия месец, намалиха възрастта за наборна военна служба на 25 години и автоматизираха регистрацията и уведомленията, наред с други неща. В отговор на това украинците, които искат да избегнат наборната служба, започнаха да напускат страната.



В понеделник украинската гранична служба залови мъж, който се опита да избяга в Унгария, облечен като жена. Междувременно шестима мъже се удавиха, докато се опитваха да преплуват река Тиса в Румъния, съобщават местните медии. Съобщава се, че четири тела са открити от украинската страна, а две - в Румъния. Украинската гранична служба призна само за един смъртен случай, но заяви, че това е 25-ият подобен инцидент през последните две години.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби