Свързани новини

13.02.2013 14:01

Защо държавата продаде евтино остатъчните си дялове в ЕРП-тата?

Видян 5236 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Никой не прояви интерес към скандалната разпродажба чрез борсата на остатъчните 33%-ови дялове – последните на държавата, с които тя можеше да гарантира контрола си върху ЕРП-тата. В края на миналата година тихомълком се разделихме с ценните акции без да е ясно защо се отказваме от печалбите от тях. При това най-скандалното е, че извоюваната цена бе супер по-ниска от тази, която преди 9 години царското правителство продаде големите проценти. А бизнес логиката е остатъчните дялове да постигат по-високи котировки. Е, сигурно всичко това не е случайно!!!


И така, ето какво казва езикът на числата: ЧЕЗ получава през 2004 г. пакет 67% от енергото в Западна България (ЕРП София, София - област и Плевен) срещу 281.5 млн.евро. Австрийската EVN е класирана на първо място за пакет Югоизточна България (ЕРП Пловдив и Стара Загора) с 271 млн.евро, а германската EON - за Североизточна (ЕРП Варна и Горна Оряховица) с 140.7 млн.евро.


През 2012 г. търсената минимална цена на държавните дялове оцени на практика целия акционерен капитал на "ЧЕЗ Разпределение България” на 272.8 млн. лв., а на "ЧЕЗ Електро България” - 43.3 млн. лв. В първия ден от предлагането държавата реализира над 82,5 млн. лв. приход от продажбата на акции в електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, а общо се чакаха към 116 милиона, или много под половината от постигнатата през 2004 г. цена. А приходите сега са много по-високи от тези преди 9 години – цената на тока оттогава е скочила 6 пъти, без да броим и нововъзникналите измислени такси!!!


В края на декември миналата година държавата продаде през фондовата борса още „по-скромно” остатъчните си дялове (33 процента от капитала) в ЕВН Електроразпределение и ЕВН България Електроснабдяване за 98 млн. лв. В началото на октомври тази година през борсата минаха и държавните дялове в Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби, които осигуриха на държавата приходи от 65 млн. лв. Общата сума, разделена на проценти, е с десетки милиони по-ниска, ако се сравни от постигната преди 9 години цена.


Днес в парламента депутатите от мнозинството приеха да бъде изслушан по въпроса с монополите в енергетиката министър Делян Добрев. Управляващите обаче се бориха да няма живо излъчване на дебатите, защото в тях се чу информация, изнесена още през 2010 г. от 19 минути. БСП се сети, че бивш шофьор в борда на ЧЕЗ например си докарва от заплата и екстри двадесетина бона месечно за наша сметка.


И накрая, приватизация на ЕРП-тата в Западна и Южна България никога не е имало. Те бяха национализирани от чешка държавна и австрийска общинска компания. В касите на ЕРП-тата за 9 години влязоха над 7 милиарда лева от българите, а гарантираната печалба от тях е над милиард, с която се плащат пенсии на чуждите, а се взема от нашите пенсионери.


В този смисъл не е лошо да се припомни също, че 3 години министър в това правителство беше човек, който дойде от шефското място в южното ЕРП – ЕВН и това е Трайчо Трайков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби